Prata med folk #3

Tips på hur man kan prata med folk

Det kan vara svårt att prata med folk. Speciellt på ett nytt språk och med människor från en annan kultur. Idag tar jag mig själv som exempel. Tänk att du träffar mig på stan. Du kan förstås fråga hur jag mår. Och hur det är med min familj. Men sen då? Vad kan du fråga mer om du vill prata lite. Eftersom det är lördag idag var det fredag igår. Det är ganska vanligt att folk gör något på fredagar. Så du kan bara fråga:

Gjorde du något speciellt igår? eller Vad gjorde du igår?

och då kanske jag svarar:
– Jag var på konsert på Liseberg igår. (jag skriver om det här)
då kan du fortsätta att fråga:
– Aha. Vilka spelade
och då kan jag svara kort:
– Det var Slowgold och Melissa Horn
eller lite längre
– Jag gick dit för att titta på Slowgold men sen visade det sig att Melissa Horn spelade också så då stannade jag och tittade på henne med.
om du vill kan du fortsätta att fråga
– Hur var det?
och då är risken att jag skulle prata jättelänge om musiken, ljudet, sången, gitarrsolon etc etc etc….😆 så det kanske är bättre att fråga:
– Vem var du där med?
och jag kan berätta att jag var där med en kompis från Träna svenska. Om du vill fortsätta kan du till exempel fråga:
– Hur känner ni varandra?
– Ses ni ofta?
Brukar du gå på konserter ofta?

och förr eller senare frågar jag:
– Själv då? Vad gjorde du igår?
och då får du en chans att berätta vad du har gjort och jag kan fråga dig lite olika saker


Det här att prata om enkla saker som vad man har gjort och vad man tycker om olika saker som TV-program eller musik kallas ibland att kallprata. Att kunna kallprata är en stor fördel när man lär sig ett språk. Det här var bara några exempel. Det är bra att träna på frågor du kan använda när du träffar en person och får en chans att prata lite.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s