Möten med Shakespeare

Några minnen av William Shakespeare

Min fru jobbar med teater. Varje sommar har de en teaterkurs för ungdomar. De jobbar med att skriva egna texter och sätta upp dem på scenen. Den här gången jobbade de också med texter av William Shakespeare. De gjorde bland annat en scen från pjäsen Macbeth. Det är Macbeths fru som går i sömnen. Hon drömmer mardrömmar om ett mord hon och hennes man har begått.

Jag kom på att Macbeth var den första pjäsen av Shakespeare jag såg. Det var på bio. Det var i en film av den kända japanska regissören Akira Kurosawa. Du kan se Lady Macbeth vid 1:50 i den här trailern

Jag har själv spelat teater. Jag gick på två olika teaterskolor när jag var ung. Jag träffade min fru på den andra teaterskolan i Göteborg. Och jag har jobbat med teater i några år. På skolan läste vi teaterhistoria. Vi gick och tittade på Kenneth Branaghs långa filmatisering av Hamlet. Scenen To be or not to be (att vara eller inte vara) känner nästan alla till. Även om man inte gillar teater

Jag köpte Shakespeares samlade pjäser i den vändan ( =under samma tid). Du kan se böckerna på bilden. Det är en gammal översättning. Gammal fin svenska.

Vi spelade också Shakespeare på skolan. Vi gjorde Stormen. Det är en av Shakespeares sista pjäser. Jag spelade prins Ferdinand som är förälskad i Miranda. Det var roligt att spela en romantisk roll.

Det är roligt med klassiker som Shakespeare och de antika pjäserna från Grekland. Jag är ingen expert på någon av dem. Men de har en viss tyngd. Det är starka pjäser. Jag blev påmind om det idag när jag såg Macbeth.

Här kan du läsa lite ur Stormen i gammal översättning.

20180708_011618.jpg
Ur Stormen i Hagbergs översättning
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s