Europas Brasilia – en film om miljonprogrammen

En dokumentär om miljonprogrammen, förorten och arkitektur.

Idag tittade vi på en film med eleverna. Det är en dokumentär. Den handlar om förorterna i de stora städerna. Speciellt handlar den om Hjällbo i Göteborg. Den handlar också om en ung kvinna som heter Sagal. Sagal är själv uppvuxen och bor i Hjällbo.

Sagal pratar med olika personer om Hjällbo och Göteborgs historia. Vad tänkte politikerna när de byggde de stora miljonprogrammen? Man kallar de områdena där man byggde många nya hus utanför centrum för miljonprogram. Hur blev det sen? Många som pratar i filmen har en negativ syn på förorten. Mot detta ställer filmen Sagals och hennes kompisars bild av sitt område. För dem är Hjällbo en bra plats.

Det handlar också om Sagals liv. Om hennes studier och hennes stora intresse, att träna och tävla i boxning. Vi får också se när hon flyttar till Rumänien för att utbilda sig till läkare.

Jag tycker det är en intressant film. Det är intressant att lära sig mer om Göteborgs historia. Och det är intressant att lyssna till de olika åsikterna som kommer fram i filmen. Det finns mycket att tänka på och diskutera efteråt.

Filmen går att se en månad till på SVT. Ta chansen!

Här är länken:
https://www.svtplay.se/video/17019810/europas-brasilia-ett-epos-fran-fororten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s