Sommarläsning – en bekant kom förbi

Pratade böcker med en bekant

Jag har semester nu. På morgonen har jag tid att läsa med en kopp kaffe. Jag brukar sitta på trappan till vår uteplats. Det är en skön start på dagen.

20180718_083649

Idag kom Karl förbi. Vi känner varandra sen länge. Hans dotter och barnbarn bor på samma gård som jag. Karl är skådespelare på Teater Uno i Göteborg. De har funnits så länge jag minns. Karl är en rolig prick. Det är kul att prata med honom.

Han såg att jag läste Swing Time av Zadie Smith och undrade om den var bra. Han sade att han aldrig hade läst henne men att han hade hört bra saker om hennes böcker. Vi började diskutera böcker vi tyckte om. Han berättade att han läste den franska författaren Michel Houellebecq. De har jobbat med en av hans texter på Teater Uno. Jag tipsade om Komma och gå av Taiye Selasi. Han sade att han tyckte väldigt mycket om De små tingens gud av Arundhati Roy.

Sen började vi prata om den svenska författaren Johannes Anyuru. Jag pratar lite om honom här. Karl känner honom lite och de hejar på Häcken båda två (ett litet fotbollslag i Göteborg). Vi var överens om att hans två senaste böcker De kommer drunka i sina mödrars tårar och En storm kom från paradiset är fantastiska. Det är som Karl säger: ”när någon börjar med poesi och sen går över till att skriva prosa blir det så bra”.

Har du några boktips

6 kommentarer på “Sommarläsning – en bekant kom förbi

 1. Jag ska resa till Göteborg den sista helgen september och jag tänker besöka bokmässan. Kan du tipsa om andra böcker av svenska författare?

  Gilla

  1. Vad roligt!
   Jag ska försöka. Jag skriver fler när jag kommer på något. Jag hinner tyvärr inte läsa så mycket och det blir inte jättemånga svenska författare så jag är inte jättebra uppdaterad.

   En kort bok jag gillade var Malte Perssons Ofissim
   Araben av Pooneh Rohi tyckte jag var fin och sorglig.
   En författare som skriver ganska enkelt och roligt är Claes Hylinger.
   Min fru tycker väldigt om Sara Stridsberg. Favorit: Drömfakulteten.

   En norsk författare som väldigt många har läst här är serien Min Kamp av Karl Ove Knausgård

   Min favoritförfattare både poesi och romaner är Birgitta Lillpers om du vill ha en riktig språklig utmaning. Hon är väldigt speciell. T ex romanen Om du kan tänka dig ett hem

   jag fyller på om jag kommer på mer…
   Har du några favoritförfattare, oavsett land?

   Gilla

   1. Tack så mycket! Jag hinner inte heller att läsa mycket, jag tror det är tillräckligt med de där!
    Min favoritförfattare är José Saramago, jag älskar alla romaner av honom jag har läst. Också tycker jag om Amélie Nothomb, hon är belgisk, men hon växte upp i Japan och hennes stil är väldigt intressant. Jag gillar också Murakami och Chuck Palahniuk.
    På spanska tycker jag många författare, Gabriel García Márquez, Manuel Vázquez Montalban och Eduardo Mendoza, bland annat.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s