Shams vill hjälpa andra och förverkliga sina egna drömmar

Det roliga med Träna svenska är att man får chansen att prata med många olika människor. En av dem är Shams Sadat.

I Träna svenska lägger han ibland upp små visdomsord. Det är nästan som ordspråk. Men han skriver dem själv. Det kan vara tips på hur man ska tänka för att må bra och vara en bra människa. Det här är ett exempel:

För ett lugnt och fredligare liv, sluta lyssna på skvaller och lär dig att strunta i vad andra säger om dig. Leta efter det goda i allt. Lär dig att vara positiv och sprida godhet. Kom alltid ihåg att vara tacksam för ditt liv


Jag blev nyfiken på personen bakom de här inläggen. Så vi chattade på messenger och han berättade om sin bakgrund och vad han gör nu.
Shams är 22 år och kommer från Afghanistan. Han kom till Sverige för drygt två år sedan. Han har redan hunnit med mycket här i Sverige.
Berätta lite om dig själv och din bakgrund.
– Jag heter Shams. Det är ett arabiskt namn och betyder sol. Jag gick ut gymnasiet med bra betyg när jag var 16 år. Sen började jag på Kabul university som är Afghanistans största universitet. Jag studerade företagsekonomi. Jag läste 3 av 4 år på min utbildning men jag kunde tyvärr inte fullfölja utbildningen. Jag blev tvungen att fly till Sverige på grund av en svår situation.
Berätta om ditt liv i Sverige.
– Jag kom till Sverige 16 januari 2016. De fyra första månaderna kunde jag inte studera och jag hade inget jobb heller. Efter fyra månader sökte och fick jag arbetstillstånd. Efter det fick jag arbete på ett bemanningsföretag som heter Ebab. Vi skrev kontrakt på 6 månader. Men jag kunde fortfarande inte gå i skolan. Jag försökte lära mig svenska via youtube och barnböcker.
– Sen fick jag fast jobb på ett företag via Epab bemanning. Det var 2017 och jag hade ännu inte börjat skolan. Då träffade jag en jättesnäll person som var rektor på en folkhögskola. Han föreslog att jag skulle börja studera där. Jag blev jätteglad. Men det var svårt att välja mellan studier och arbete. Jag arbetade måndag till fredag, samma tider som skolan.
Hur löste du det?
– Jag hittade ett nytt jobb. Jag jobbar fredag till söndag och jag går i skolan måndag till torsdag.

Men allt är inte studier och arbete. Berätta lite om ditt skrivande också

– När jag var lite drömde jag om att bli författare och talare. Jag älskar att skriva. Jag vill alltid skriva om mina tankar

– Första året jag gick på universitetet skrev jag en text om självförtroende. Det var 23 tips om hur man blir självsäker och får bra självförtroende. Mina vänner och lärare läste texten och de uppskattade den. Lärarna lovade att ta ansvar för att texten skulle bli en bok för att kunna sprida den till folk. Ett stort tryckeri tryckte boken i 10 000 exemplar och den gick att köpa till lågt pris.

33943960_434648133649193_7649171878971441152_n

Shams bok

Och efter det fortsatte du att skriva?
– Därefter utmanade jag mig själv att jobba hårt. Nu var det dags att uppnå mina drömmar. Jag började skriva ännu mer och har skrivit massa texter på persiska. När jag kom till Sverige, började jag med ett annat viktigt ämne: Hur man får glädje och framgång.
Berätta lite om din facebooksida också
– Den hette کره زمين را روي سرت مگذذار och det betyder ungefär ‘lägg inte världen över ditt huvud’. Nu ar jag bytt namn till det kortare ايمان. Det handlar om hur man ska nå framgång. Jag skriver mest till ungdomar. Jag utmanar dem att inte ge upp. Att man kan gå vidare. Även med krig. Även med fattigdom. Även utan skola. Även utan böcker och dator.
Hur många är ni?
– Det är tretusen ungdomar som följer sidan. Vi hjälper varandra. Just nu håller jag på att hjälpa en fantastisk kille att komma igång med sitt liv.
Vad är det för frågor ni pratar om?
Många känner sig hopplösa. De frågar: hur kan jag komma från den här dåliga situationen? Hur kan jag uppnå mina drömmar? Hur kan jag hantera mitt liv? Jag försöker förstå vad som är just den personens problem. Vad som är fel. Det är olika för olika personer.
– Jag ser ett jättestort behov i samhället. Det var därför jag började försöka lösa det här problemet. Det har varit krig i hemlandet i 38 år. De unga generationerna upplever mycket hopplöshet. Men de är fortfarande starka. De kan bestämma sig. De kan uppnå sina drömmar. Det är det jag försöker visa.

Shams facebookgrupp

Shams facebookgrupp

Vad inspirerar dig? Några speciella personer eller böcker
Om jag svarar ärligt är det min religion och Koranen. Och självklart finns det också speciella människor och böcker.
Till exempel?

– En viktig person är Dr Al Arifi. Han är känd i Mellanöstern och Europa för sina böcker och föreläsningar. Han skriver på arabiska men är översatt på många språk. Han är också aktiv på sociala medier och har ungefär 25 miljoner följare på facebook. Han skänker också mycket pengar till välgörenhet för fattiga människor i Mellanöstern och Afrika.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

Mitt mål i framtiden är att utbilda mig inom företagsekonomi och jobba som entreprenör.

Inom vilken bransch? Vilken typ av företag?

– Restauranger med mat som jag har bestämt. Typ som en indisk restaurang om du har varit på det. Men finare och godare mat 🙈😊😍

– Förresten har jag hittat ett ställe som redan är en restaurang. Det ligger på 1 200 000 kr och jag har inte så mycket pengar. Men jag ska börja med en liten restaurang om max två år. Och den ska heta JAG OCH DU med ett stort hjärta under.

Jag hoppas att du lyckas förverkliga dina drömmar! Tack för att du ville berätta lite om dig själv

– Tack själv.

(Den här intervjun gjordes i några olika omgångar under några månader. Jag har klippt ihop allt till en intervju och rättat språket när det har behövts.)

Annons

3 kommentarer på “Shams vill hjälpa andra och förverkliga sina egna drömmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s