Prata om valet | Några sätt att inleda ett samtal

Hur kan man prata om valet.

Det är kul att prata om politik. Men det kan också vara känsligt. Om du pratar med någon som tänker helt annorlunda än du kan det bli bråk. Vissa människor tycker att det är privat att berätta om sina politiska åsikter. Men många människor tycker det är roligt och intressant att diskutera med andra.

Nu är det ju dessutom val snart. Det är inte så smart att fråga direkt: ”vilket parti röstar du på?” Det finns många som inte vill svara på det. Men det finns andra sätt att inleda ett samtal om politik. Till exempel:

 • Såg du partiledardebatten igår?
 • Läste du intervjun med Stefan Löfven i DN?
 • Har du hört att Moderaterna vill…
 • Läste du Miljöpartiets förslag om köttskatt i Metro?
 • Vi var nere och pratade med politikerna i valstugorna igår…
 • Jag tycker det är så svårt att veta vad jag ska rösta på. Har du bestämt vad du ska rösta på?
 • Vilka frågor är viktiga för dig i valet?
 • Brukar du rösta på valdagen eller förtidsröstar du?
 • Är du intresserad av politik?

Det finns massa sätt man kan testa. Du kan ställa en öppen fråga. Du märker snabbt om personen känner sig bekväm att diskutera eller inte. Du kan också fråga om en specifik fråga som kan gälla skatter, miljön, trafik eller vad som helst. Det är ofta lättare att prata om en speciell fråga än de stora frågorna om hela samhället.

Sen finns det förstås många som inte är intresserade av politik. Då är det bättre att hitta andra samtalsämnen.

Annons

3 kommentarer på “Prata om valet | Några sätt att inleda ett samtal

  1. Ja. Det kan man säga. Jag är inte så engagerad sakpolitiskt i speciella frågor. Men jag tycker det är intressant att fundera på och diskutera olika politiska saker. Personligen lägger jag mer mitt engagemang i saker som den här bloggen. Själv då? Är du intresserad av politik?

   Gilla

   1. Ja, väldigt mycket. Särskilt av världspolitik. Jag tycker att det är roligt att fundera på hur människor tänker och gör som ett socialt djur. Jag har följt politiken ganska noga i tre länder, Iran (mitt hemland), USA (där jag bodde i 6 år), och Sverige (där jag har bott sedan 2012). Jag ser många likheter och olikheter mellan länderna när det gäller politik.
    -Masood

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s