Vem vinner i valet?

Det viktiga är inte att vinna utan att bilda regering…

En kommentar till valet igår. Exakt vilket valresultat vi får beror på förtidsrösterna. På tisdag eller onsdag vet vi. Vi vet att Socialdemokraterna blir största parti. Det ser ut som det rödgröna blocket (Socialdemokraterna + Miljöpartiet + Vänsterpartiet) blir lite större än Alliansen (Moderaterna + Centern + Kristdemokraterna + Liberalerna).

Man kan säga att S (Socialdemokraterna) har vunnit valet. De blev det största partiet. Men det är inte intressant. Det spelar ingen roll. Det viktiga är att bilda en regering med stöd i riksdagen.

Problemet är detta. De rödgröna har inte majoritet (=mer än 50% av rösterna). Alliansen har inte heller majoritet. Ingen vill bilda regering med Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna tycker att de ska bilda regering ändå. För att de rödgröna fick lite fler röster. Men det gick dåligt för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De fick mindre röster än förra valet. Alliansen tycker att det visar att svenska folket inte litar på S och Mp. Alliansen tycker att de ska bilda regering istället.

Det är en krånglig situation. Vi kanske får en regering med partier som inte brukar samarbeta. Eller vi kanske får en minoritetsregering som samarbetar med de andra partierna i olika frågor. Men man kan egentligen inte säga att Socialdemokraterna vann valet. Det är mer rätt att säga att ingen vann. Sverige står inför stora politiska utmaningar den närmaste tiden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s