TV-spel från Sverige och Danmark | Två pusselplattformsspel

Två TV-spel utvecklade i Sverige och Danmark | Pusselplattformsspel

Jag spelade mycket dataspel när jag tonåring. Jag spelade på en Commodore 64. Jag hade aldrig någon spelkonsol. När jag blev äldre slutade jag spela.

Jag blev intresserad igen, när min son började spela. Vi har spelat mycket Minecraft tillsammans. Han hade först ett Wii. På det spelade vi Donkey Kong. Nu har han ett Xbox One. Vi har bland annat spelat spelet Unravel 1 och 2 på Xbox. Det är ett spel som är utvecklat i Sverige. Man spelar en liten katt av garn. I tvåan är det två katter. Man rör sig i den svenska naturen. Spelet handlar om vänskap, minnen, förlust och tröst. Det är ett väldigt fint spel tycker jag.

Här spelar den svenska youtubern Matinbum Unravel.

Här kan du se lite av Unravel 2. Det är spelutvecklarna som demonstrerar.

Man delar in TV-spel i genrer på samma sätt som böcker och film. Unravel kan man kalla ett pusselplattformspel. Plattformspel kallar man spel där man hoppar mellan olika grejer, klättrar på stegar och svingar sig i rep och så vidare. Ett pusselspel är ett spel där man löser olika problem för att komma vidare. Pusselplattformspel är en kombination.

Jag spelar inte spel själv så ofta. Men jag gillar pusselplattformspel lite extra. Så jag har spelat några sådana spel utan min son. Det finns två danska spel som heter Limbo och Inside. De är ganska obehagliga båda två. Men det är väldigt skickligt designade spel. Och de är vackra också.

Både Unravel, Limbo och Inside är exempel på att man kan berätta berättelser med spel. På internet finns det människor som analyserar och diskuterar spelen. TV-spel är en vital subkultur. Det roliga är också att folk i alla åldrar spelar. Precis som böcker, filmer och musik kan spel vara ett bra ämne för att börja prata med någon.

Här spelar den framgångsrika svenska youtubern PewDiePie Inside

Nu testar jag ett annat populärt spel i samma genre som heter Little Nightmare. Jag kanske skriver om det när jag har spelat klart det.

Berätta gärna vilka spel du tycker om!

Annons

2 kommentarer på “TV-spel från Sverige och Danmark | Två pusselplattformsspel

 1. Jag spelar inte längre något datorspel. Det sista spelet som jag spelade var World of Warcraft och det var 2009. Jag är fortfarande intresserad av att spela datorspel men jag har inte tid att göra det. Dessutom tycker jag att det är roligare att spela med någon annan. I dagsläget har jag ingen att spela med.
  -Masood

  PS: Skulle du kunna korrigera om jag skriver ord/uttryck fel?

  Gillad av 1 person

  1. Jag kan rätta när jag hinner och om jag kommer ihåg det. Fast du skriver generellt väldigt bra.

   Jag skulle nog inte heller spela om det inte var för min son. Spel är hans största intresse så därför blev jag nyfiken igen. Sen lyssnade jag på en intressant podcast från New York där de intervjuade spelutvecklare. Då insåg jag att det hade hänt mycket inom spelvärlden och att det utvecklats till en självständig konstform. Eller som all populärkultur är det underhållning och konst samtidigt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s