Blackbird – En veganrestaurang i Göteborg

En veganrestaurang med punkprofil i Göteborg

I somras var jag och käkade (=åt) på Blackbird. Restaurangen ligger nära där jag bor i Majorna. Maten där är helt vegansk. Det betyder att den inte innehåller några ingredienser från djurriket. Veganer brukar undvika precis allt som kommer från djur, även till exempel honung och tillsatser. Ägg- och mjölkprodukter finns absolut inte i maten.

Människor är veganer av olika skäl. Några anser att det är hälsosamt. Andra tycker att det är den mest miljövänliga dieten. Andra vill inte stödja djurindustrin. Och vissa har politiska/filosofiska skäl och menar att det är principiellt fel att döda och misshandla djur och att djur har rättigheter (djurrätt). För många är det en kombination av dessa saker. De som har startat Blackbird har rötter i djurrättsrörelsen kan man läsa på hemsidan.

Lycklingsallad.jpg
Lycklingsallad

Vad finns på menyn då. Du kan kolla här. Det är olika varianter av rätter som traditionellt lagas med kött. Man kan till exempel göra kycklingliknande rätter av en produkt som heter seitan. Jag åt en lycklingsallad (ordlek med kycklingsallad: kyckling + lycklig). Det var en jättegod rätt. Salladen var fräsch med god dressing. Seitanbitarna var friterade och frasiga. En annan gång har jag testat deras tortilla och den var också god. På menyn finns även veganska ostar och efterrätter som vegansk glass.

Tittar man runt i lokalen kan man gissa en koppling till subkulturer som punk och hardcore. De nämner även det på hemsidan. Det är många bandloggor och affischer med punkestetik på väggarna. Jag har skrivit mer om punk här och här. Ganska ofta hör man den typen av musik i restaurangen och flera i personalen har den stilen. Den här musiken har åtminstone sedan 1990-talet en koppling till veganism och djurrätt (se t ex här)

Interiör från Blackbird.jpg

En av de som varit med och startat restaurangen är Christina Blom. Hon stod i baren när jag var där. Hon spelar också i flera band i Göteborg, bland annat metalbandet Agrimonia som jag har skrivit om här och crustpunkbandet Contorture som jag skrivit om här. För mig känns det ganska logiskt att folk från punkmiljön med sitt ideal att fixa grejer själv också startar en restaurang.

Christina i baren på Blackbird .jpg
Christina Blom

Även om du inte är vegan kan jag verkligen rekommendera ett besök på restaurangen eller liknande ställen i andra städer. Maten är god och det är kul att testa vällagad vegetarisk mat. Jag tycker att det är trevlig personal och bra stämning i lokalen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s