Att skriva akademiskt #1

Hur kan man bli bättre på att skriva (akademiskt)?

Jag får ganska ofta frågor om hur man kan bli bättre på att skriva. Jag tycker ofta det är svårt att svara. Jag tror att de som frågar oftast menar att skriva i skolan. Hur skriver man ett referat, en artikel eller ett debattinlägg? Därför fokuserar jag på akademiskt skrivande här.

Det bästa är kanske att bara börja diskutera det. Vi kan undersöka det tillsammans. Man måste börja någonstans. Till exempel med subjekt.

Jag tror att nyckeln är att läsa och titta noga på andras texter. Hur skriver erfarna skribenter artiklar, böcker och akademiska uppsatser?

Titta på de här meningarna och subjekten som jag markerat. De kommer från en artikel i Svenska Dagbladet idag (Skatter kan inte jämna ut inkomsterna, Gunnar Eliasson, SvD 2018-09-17)

.

  • Bristen på statistik gör dock att vi aldrig kommer att få veta.
  • Högpresterande människor bryter sig loss från stora arbetsgivare
  • Försök att med skatter och bidrag utjämna inkomsterna ger inte mycket mer än symboliska resultat
  • Ett annat skäl till de ökade inkomstskillnaderna var att den svenska välfärdspolitiken hade överansträngt sig finansiellt.
  • En period med bantade välfärdsbudgetar följde därför under 1990-talet.
  • extrema ambitioner att med skatter styra ekonomins resurser hade förutom att vara kraftfulla slag i luften

Du måste inte förstå meningarna just nu. Det jag vill titta på är de markerade subjekten. De är ganska långa och komplicerade.

Alla exempel på subjekt är så kallade nominalfraser. De har ett substantiv som huvudord (viktigaste ord). I exemplen är det bristen, människor, försök, skäl, period, ambitioner. Sen är frasen utvecklad med adjektiv och andra ord.

För att du ska kunna skriva bättre akademisk text behöver du lära dig att använda den här typen av subjekt/nominalfraser . Tänk på det när du läser andra personers texter. Du kan också fråga din lärare: ”ser mina nominalfraser bra ut?” och få tips på hur du kan förbättra dem.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s