Maria Rydell – ett exempel på intressant forskning

Maria Rydells forskning – Hur känns det att lära sig ett språk

Jag har hört många föreläsningar idag och igår. Det har varit mycket intressant. Vi har diskuterat många olika ämnen.

Maria Rydell pratar om sin forskning

Jag tyckte att en föreläsning var speciellt intressant. Mara Rydell har intervjuat elever på Sfi D. Hon vill veta vad elever tänker om att lära sig svenska. Och hur det känns att lära sig svenska. Vad betyder det att vara bra på svenska? Vilka mål har eleverna?

Maria visade exempel på svar och diskuterade svaren. Eleverna berättar om förhoppningar och känslor, både positiva och negativa. De flesta vill lära sig svenska och tycker att det är mycket viktigt. Därför blir det jobbigt när det är svårt och går långsamt.

Eleverna berättar om olika situationer. De vill gärna få uppmuntran och höra att de talar bra svenska. Men flera berättar om situationer i vardagen när andra människor inte förstår dem. Det känns jobbigt och sänker självförtroendet. Maria pratade om att negativa händelser kan fastna i minnet och göra att man blir tyst och inte vågar prata. Det är viktigt att få känna att man kan.

Maria är lärare som jag. Hon avslutade med en fråga: Vad kan vi lärare göra? Jag tycker det är en svår balans. Jag vill pusha mina elever att prata mer och bättre. Men jag vill också peppa och uppmuntra dem och säga: du kan! Jag vet ju vilken kamp det är att lära sig svenska. Jag tänker att jag kanske ska peppa och uppmuntra ännu mer.

Maria föreslog också att man kan prata om upplevelser i klassrummet. Hur känns det när det går bra? Hur känns det när personer inte förstår? Känslorna och upplevelserna är en del av att lära sig ett språk så tror jag att Maria menade.

Om du vill berätta något här får du gärna skriva en kommentar. Har du några positiva eller negativa erfarenheter du vill berätta om?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s