Va… Eller hur?… Du vet…

Va… Eller hur?… Du vet… | små ord och uttryck i samtal

Några har kanske läst att jag tränar somaliska. Jag tycker det är intressant att själva vara elev. Fast jag tränar inte i skolan. Jag lär mig av att prata med folk.

Igår satt jag bredvid en grupp somalier som pratade. Jag lyssnade på hur de använde ord som aha, javisst, du vet, eller hur?, förstår du?, nähä, va,…

och så vidare. Inte precis som svenska men samma typ av uttryck (t ex ya, sow ma ahaan, ma ogtahay, haahey, haye, waa yahay)

Jag tror att det är bra att lära sig sådana ord. Din svenska kan bli naturligare om du använder dem. Det är roligt också. Lyssna på folk på stan och på tv/radio. Försök använda dem själv. Det gör inget om det blir fel.

Vissa dialekter har egna sådana ord. I Göteborg finns la som betyder ‘väl’ och änna som betyder ‘faktiskt/liksom’ Fråga vad som är speciellt där du bor.

Använder du några sådana småord på svenska?

***

Ett annat tips är att lära sig ”vad heter det?” på svenska. Många av mina elever säger det på sitt modersmål istället. Jag menar alltså när man letar efter ord. Du vill säga något men har glömt ordet. Om du säger ”vad heter det?” medan du tänker förstår den andra personen att du letar efter ett ord och försöker hjälpa dig.

Annons

2 kommentarer på “Va… Eller hur?… Du vet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s