Sören Larsson – en teaterprofil i Göteborg

Sören Larsson – en viktig person för teatern i Göteborg

Min fru jobbar med teater. Hon känner många som jobbar med teater. Idag träffade vi Sören Larsson på spårvagnen. Han är inte jättekänd. Men han är ändå viktig för teatern i Göteborg och även i hela Sverige.

Sören Larsson var en av de första som gjorde fysisk teater i Sverige. Fysisk teater är en typ av teater. Man jobbar mycket med kroppen. En av grundarna av fysisk teater är den polska regissören Jerzy Grotowski. Jag tror att Sören Larsson jobbade med Grotowski. Sören har spridit Grotowskis idéer i Sverige.

Jag tänker framförallt att Sören är pedagog och regissör. Han startade en skola som kallades Sotenäs Teaterakademi. Han har hållit många kurser. Han har också regisserat föreställningar. Här kommer några exempel på folk som har arbetat med Sören. Klicka på länkarna för att läsa mer. Många på Masthuggsteatern har studerat på Sotenäs. David Sperling Bolander. Michael Norlind med flera på Scenkonst Gerlesborg. Robert Jakobsson och Tokalynga Teaterakademi. Min fru (och även jag lite grann) har jobbat med Robert i flera år). Sören hade under flera år gruppen larssons & Adas teater tillsammans med Fia Adler Sandblad. Han har säkert gjort fler saker jag inte känner till.

Här är ett klipp från en föreställning med larsson & Adas teater

Här är ett klipp från föreställningen The true story of Bengt Erik Olssons sista konsert. David Sperling Bolander är en av dem som inspirerats av Sören Larsson.

Sören är alltid mycket vänlig och trevlig när man träffar honom. Jag blir faktiskt lite rörd när jag tänker på honom. Det finns många som han. Personer som jobbat hela sitt liv med något de älskar. De har inte tjänat så mycket pengar. De är inte speciellt berömda. Men de har gjort en stor och viktig insats inom sitt område. Det är inte så lätt att säga på spårvagnen. Jag känner inte heller Sören Larsson privat. Därför skrev jag den här texten istället.

Tänker du på någon person som borde få mer uppmärksamhet och uppskattning?

***

Här kan du se exempel på hur man tränade teater i Grotwskis studio på 1970-talet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s