Att byta alfabet som vuxen

Har du lärt dig ett nytt alfabet som vuxen?

Har du lärt dig ett nytt alfabet? Vad tycker du är svårast? Vad tar längst tid att lära sig

Jag träffar många som lär sig latinskt alfabet (a, b, c…). För några personer är det deras första alfabet.

Det är svårt att lära sig läsa och skriva som vuxen. Det tar lång tid. Det kräver hårt arbete.

En kollega lärde mig att läsa på arabiska. Tack Nahla! 🙂 Jag tittade på många filmer på youtube också. Jag tycker det är svårt att få alfabetet att fastna. Jag kan alla bokstäver. Men ibland glömmer jag när jag läser eller skriver.

Ett exempel. Jag blir ofta osäker på att skriva bokstäverna خ، ح، ج. Jag vänder på bokstaven (Nahla skrattade alltid åt mig). Jag har ett litet knep. Jag tänker att bokstaven är en krok för att fiska. Fisken kommer från höger för att ta kroken. Om den kommer från vänster är bokstaven fel.

Blå fisk är rätt. Röd fisk är fel.

Jag läste om en undersökning. De sade att det är mycket svårt att läsa lika snabbt på ett nytt alfabet,som på ett alfabet man lärt sig som barn. Det kan vara bra att tänka på. Det är svårt att lära sig ett nytt språk. Det gäller många olika saker med språket. Därför tycker jag inte att man ska känna sig dålig om det inte blir perfekt. De flesta lär sig inte ett nytt språk perfekt. Men man kan klara sig ändå.

Här skriver min vän Malte om samma sak men på mycket svårare svenska. https://www.expressen.se/kultur/spraken-jag-helst-velat-lara-mig-har-varit-doda/

Jag har skrivit om att lära mig somaliska och arabiska på bloggen https://kallecederblad.wordpress.com/

Berätta gärna om dina erfarenheter.

Har du några knep för att minnas?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s