Några slanguttryck från dagen

Några slang uttryck som dykt upp idag | Ord och uttryck

”Det är taget” hörde jag på kontoret idag.( Jag hörde inte vad personen svarade på.) Det är taget eller bara taget använder man för att svara positivt på ett förslag. Man kan också säga: ”Det säger vi” eller ”Det bestämmer vi”.

En dialog kan bli:

– Ska vi gå bio ikväll?

– Visst! Vilken film?

– Nya Star Wars-filmen.

– Det är taget.

***

Det kom på två fulla (berusade) personer på spårvagnen. Klockan var halv fem. De skrek, bråkade och berättade roliga Göteborgs-vitsar* 😅. En person som missbrukar alkohol kallas ”alkoholist”. Men det låter formellt och högtravande i vardagstal. Tre vanliga slangord är

  • Fyllo
  • Alkis
  • A-lagare

De här orden är inte trevliga eller respektfulla men du kommer säkert höra dem. Neutralt men vardagligt är till exempel ”en full person” eller lite mer formellt ”en berusad person”

* Göteborgsvitsar är dåliga ordvitsar (roliga historier som leker med ord), Till exempel drog han på vagnen den här: hur många människor bor i Tyskland? Svar: Gör-Many (gör = jätte- på göteborgska, many = många på engelska. Germany -> Gör-many = jättemånga 🙃 Googla Glenn Hysen på youtube så hittar du många exempel.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s