Att lära sig svåra uttryck – Hur gör ni?

Hur gör ni för att lära er svåra uttryck?

Jag hann inte skriva imorse. Jag var tvungen att planera min lektion. Det får bli ett inlägg nu istället. Vad ska jag hitta på då?

Jag kan ta och ställa en fråga till er som läser. Hur gör ni för att lära er vanliga uttryck som är lite svåra? Jag tänker på vardagliga uttryck. Hur går man till väga? Jag menar till exempel:

 • Det får bli…
 • Vad ska jag hitta på
 • Jag kan ta och…
 • … gå till väga

Alltså sådana uttryck jag använde i början av texten.

Jag tycker det är svårt att förklara sådana uttryck också. När det passar att använda dem. Vad ska jag hitta på = ‘vad ska jag göra’. Men det finns en nyansskillnad. Det är svårt att ta på (=förstå på ett tydligt sätt)

Tänker ni på det här? Hur gör ni för att förstå svåra uttryck?

2 kommentarer på “Att lära sig svåra uttryck – Hur gör ni?

 1. Ja, jag tänker på det här hela tiden. Sådana vardagliga uttryck används tyvärr ganska ofta. Kan man inte dem så förstår man inte riktigt vad andra egentligen menar.

  Man kan googla svåra uttryck. Språkbanken är ett bra ställe att se exempel på meningar som innehåller ett visst ord eller en viss fras. Det är oftast bra att se några konkreta exempel. Här är länken https://spraakbanken.gu.se/korp/#?lang=sv

  Nyanser är verkligen svåra att ta på. Jag försöker vara uppmärksam på sammanhanget och kroppsspråket när ett uttryck används. Men det är lättare sagt än gjort.

  Har du några tips?
  -Masood A.

  Gilla

  1. Jag tycker du ger väldigt bra tips här 🙂 Jag vet inte om jag har några bättre tips att ge. Jag tror väldigt mycket inom språkinlärning handlar om medvetenhet om vad som är viktigt i språket för kommunikationen på olika plan. Och att vara nyfiken. Du verkar ju ha båda. Tack för dina kommentarer på bloggen. De är intressanta och roliga att läsa.

   Själv vill jag just nu lära mig att använda det korta ”ya” på somaliska på ett naturligt sätt. Det kan betyda ”vad sa du?” men används också som ett snabbt sätt att säga ”eller hur?” / ”eller vad tycker du?” när man pratar själv. Jag tycker det kräver träning att få sådana enkla men viktiga saker att kännas naturlig på ett nytt språk.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s