Komplexa problem | Ge sig själv uppgifter

Att dela upp komplexa problem i lagom delar | Ge dig själv lagom stora uppgifter

Ett komplext problem är ett problem med många olika delar. Man måste tänka på olika saker. Man måste göra olika saker för att lösa problemet. Man måste ta många olika steg för att lösa ett komplext problem. Ett komplext problem är svårt att lösa. Och det tar mycket tid.

Att lära sig ett språk är ett komplext problem. Du måste lära dig och träna på många olika saker i ett nytt språk.

Ett komplext problem känns ofta överväldigande. Det betyder att det känns för stort och svårt. Den känslan kan göra att man vill ge upp. Det känns helt enkelt som man ALDRIG kommer att lära sig.

Vad kan man göra då?

Mitt tips är att dela upp problemet i små delar. I små steg. Det kallas ett delproblem. En del av problemet. Ett delproblem känns inte överväldigande. Det kan du lösa på fem minuter, en timme eller en vecka. Det stora problemet tar lång tid att lösa. Du får inte en känsla av att du lyckas. Ett delproblem kan du lösa. Du lyckas. Du får en känsla av att lyckas. Det ger dig energi att fortsätta.

Hur kan man dela upp ett problem i delproblem?

Mitt förslag är att du ger dig själv uppgifter. Här ett enkelt exempel:

Min uppgift: Berätta vad jag äter till frukost.

Min frukost: Jag äter smörgåsar med ost till frukost. Jag dricker svart kaffe till. Ibland tar jag ett glas juice också.

Jag behöver tre meningar för att berätta om min frukost. Jag behöver tre meningar för att lösa uppgiften. Jag tränar bland annat på

 • ordföljd (som börjar med olika satsdelar)
 • verb i presens
 • substantiv i singular och plural
 • adjektiv
 • prepositioner

Du kan ge dig själv uppgifter att prata, läsa eller lyssna. Jag tar skrivande som exempel. Många tycker det är svårt att skriva. Du kan till exempel skriva om:

 • vad du ser just nu
 • vad du tänker på just nu
 • ett foto
 • vad du gör idag
 • vad du gjorde igår
 • en person du tycker om (eller inte tycker om 😉)
 • en sak som du använder mycket
 • en plats som är viktig för dig
 • något du saknar
 • något du drömmer om
 • ….

Möjligheterna är oändliga. Fråga mig när listan är slut. Jag kan ge fler förslag.

Annons

8 kommentarer på “Komplexa problem | Ge sig själv uppgifter

 1. Korrigera gärna! Rosenbusken dog eftersom jag sänkt thermostat för mycket ock den koppar vattenledning sprack. jag upptäckte det flera dag senare. Undertiden hett vatten hade blött jorden i vilket busken växte. Det var mitt i vintern.

  Gilla

   1. När jag var barn rosenbusken var röd och vitt. De måste har varit två buskar på den tiden. År senare, märkte jag att alla rosar var rosa som om slog ihopp de två växter. Den klättrade up sidan av huset till taket.

    Gilla

   2. Kanske det var så här, inte två buske men tre delar. Att skapa en rosbuske kan man kombinera en rot med olika grenar. De grener kan komma från olika växer med olika färger. Termperatur, torka och den färgen typ av roten kan ändra de färger av blommorna på de grenar över tid.

    Gilla

 2. Jag ser min dators skärm
  jag tanker på att Kalle är en bra lärare
  jag minns ett foto om min morfar och mormor efter julmiddag i 1957, det gör mig ledsen.
  Idag satt jag i en fåtölj utom när jag samlade ved.
  Igår åkte jag två hundra femti mil
  jag tycker inte om hemsk människör
  jag tycker om glädlig människör
  jag använder min dator mycket
  ett varmt rum är viktig för mig
  jag saknar min hundra års gammal rosenbuske som jag dödade oavsiktligt
  jag drömmer att skapa barn

  Gillad av 1 person

 3. Jag ser min dators skärm
  jag tanker på att Kalle är en bra lärare
  jag minns ett foto om min morfar och mormor efter julmiddag i 1957, det gör mig ledsen.
  Idag satt jag i en fåtölj utom när jag samlade ved.
  Igår åkte jag två hundra femti mil
  jag tycker inte om hemsk människör
  jag tycker om glädlig människör
  jag använder min dator mycket
  ett varmt rum är viktig för mig
  jag saknar min hundra års gammal rosenbuske som jag dödade oavsiktligt
  jag drömmer att skapa bar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s