Föreläsning med Bile Hashi | En somalisk författare

Föreläsning med den somaliska författaren Bile Hashi och några tankar om hörförståelse.

Jag var på föreläsning med Bile Hashi igår. Han gör många saker. Nu jobbar han som ekonom i Göteborg. Men han är också författare. Han har skrivit många böcker på somaliska. Föreläsningen var på somaliska. Han berättade om sitt skrivande.

Jag försöker lära mig somaliska. Jg har snart tränat 4 år. Jag kan ganska mycket. Jag gick på föreläsningen för att träna mig. Här kommer några tankar :

Det är skönt att få fokusera. På jobbet är det alltid många människor som pratar. Folk pratar samtidigt svenska med mig. Flera personer pratar somaliska samtidigt. Det är svårt att förstå. På en föreläsning pratar en person. Hen pratar lite lugnare. Jag vet ungefär vad ämnet är från början också.

Ibland förstod jag bra. Oftast förstod jag ungefär vad han pratade om. Ibland fattade jag ingenting. Många gånger hörde jag en massa ord jag förstod. Men det var svårt att sätta ihop meningen. Ibland märkte jag att ett ord var viktigt. Bile upprepade ordet många gånger. Men jag förstod inte ordet. Det var lite frustrerande.

En sak tänkte jag på. Varje gång någon viskade, harklade sig eller flyttade en stol blev jag mycket störd. Även små ljud gjorde det mycket svårare för mig att förstå.

En sak som var bra var att jag träffade några elever från Angeredsgymnasiet. De kunde förklara några ord för mig. Efteråt kunde jag kolla några saker jag inte hade förstått. Det var roligt att träffa dem också. De hade tagit studenten och studerade nu på universitetet, på socionomprogrammet. Mycket imponerande.

Bile var en inspirerande person. Han hade mycket att säga. Han föreläser på svenska ibland också. Lyssna på honon om du får chansen. Hans böcker finns på biblioteket om du är intresserad och läser somaliska.

Har du några tips på hur jag ska träna min hörförståelse?

Annons

2 kommentarer på “Föreläsning med Bile Hashi | En somalisk författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s