Vem pratar slang egentligen?

Är det bara ungdomar som pratar slang?

Frågan är retorisk. Svaret är nej. Jag tror att alla människor använder slang. Men många elever på sfi säger: ”det är bara ungdomsspråk”. Det stämmer inte.

Jag tänkte på det nu. Jag har två kollegor som är en bit över femtio. Båda använder jättemycket slang och uttryck. De svär mycket också. Till exempel var det problem med kopiatorn nu. Då säger min kollega:

Har den här jävlen fått ett frispel, eller?

”Den här jäveln” är helt enkelt kopiatorn. ”Jäveln” blir det för att den inte fungerar. ”Få ett frispel” betyder ungefär ‘bli helt galen’. Han säger alltså ”har kopiatorn blivit galen?” som betyder ‘fungerar inte kopiatorn?’.

Det finns säkert människor som inte svär och inte använder mycket slang. Men väldigt många människor gör det. Du behöver inte använda det själv om du inte vill. Men vill du ha lätt att förstå människor behöver du kunna slang också. Det tror jag i alla fall. Det är dessutom roligt. Man kan lära sig litet i taget.

Studerar du slang och vardagsspråk?

 

Annons

4 kommentarer på “Vem pratar slang egentligen?

 1. Själv använder jag inte så mycket slang även när jag pratar mitt eget modersmål. Men jag vill jätte gärna lära mig slang och vardagsspråk. Som du säger kan man inte riktigt förstå många svenskar om man inte kan slang.
  -Masood A.

  Gilla

  1. Det jobbiga är ju att det finns en massa olika slang. De två herrarna jag skriver om i inlägget använder ibland uttryck jag aldrig hört innan. Men jag tror ändå man kan hitta uttryck som är ganska allmän. Ju mer man lär sig om språket, ju mer kan man gissa betydelsen av nya uttryck också.

   Det jobbar en somalisk kille på mitt jobb. Jag minns när jag lärde honom att svenskar väldigt sällan säger ”jag går nu” (i alla fall inte de jag jobbar med) utan vi säger kanske ”jag drar nu”, ”jag sticker nu”, ”jag beger mig nu” osv. Första gången han stack in huvudet och ropade ”Hejdå, nu drar jag” kunde jag höra på svaret han fick att han uppfattades som mer naturlig. Jag tror det i alla fall. Att i lagom mängd använda vanlig slang och vardagsspråk signalerar informalitet och närhet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s