Några intryck och möten från en mässa.

Jag gick på mässan Kunskap och framtid med mina elever

En mässa betyder att många människor samlas. Det brukar vara ett speciellt tema. I Göteborg anordnas till exempel en stor bokmässa varje år. Det anordnas också båtmässor och ölmässor och många andra mässor.

Idag var det en mässa om utbildning och jobb. Det kom många skolor, universitet och olika företag. Och det kom många elever och personer som söker jobb. Du kan läsa mer om mässan här. Här berättar jag om tre personer jag träffade.

Den första var en ung tjej som studerar på Luleå universitet. Hon kom från Gambia. Hon hade flyttat till Sverige när hon var 17 år. Vi pratade lite om att studera i en annan stad än den plats familjen bor på. Min elev som heter Fadumo har en dotter som vill bli lärare. Jag berättade att det är vanligt att svenska ungdomar flyttar till andra städer när de börjar studera på universitetet. Fadumo vill helst att hennes dotter ska stanna i Göteborg. Tjejen från Luleå sade att hon tyckte det var bra att klara sig själv i en ny stad. Det var bra att bli självständig och klara sig själv, tyckte hon. Fadumo höll inte med 😆

Sen såg jag min kompis Saida. Hon stod och pratade med en somalisk kvinna. De diskuterade att det var viktigt med förebilder. Efter ett tag förstod jag att Saida pratade med Suad Ali. Suad pratade i Sveriges Radio i somras. Hon är statsvetare och jobbar som expert på kvotflyktingar på Migrationsverket. Här kan du lyssna på Suads sommarprat. Jag önskar att jag hade bett Suad om en bild men jag blev lite ”starstruck” 😄

Sen stötte jag på Axel. Vi jobbade tillsammans  på Angeredsgymnasiet. Nu jobbar han på Nordiska folkhögskolan. Den ligger i Kungälv en bit norr om Göteborg. Vi pratade lite om fördelen med utbildning på folkhögskolor. Sen kom några av mina elever. Vi förklarade skillnaden mellan vanlig komvux och folkhögskola. Jag tror att folkhögskola kan vara ett bra alterntiv för många som vill studera vidare i Sverige.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s