Easy Living på HBO | En finsk serie

Hemma och tittar på den finska HBO-serie Easy Living

Jag har varit hemma från jobbet i två dagar. Förkyld och hostig. Jag har tittat på en serie. Många gör det när de är sjuka.

Jag har tittat på en serie som heter Easy Living. Den är finsk. Den handlar om en finsk familj. De lever på att pappan är småkriminell. Han stjäl saker. Han lurar folk. Han samarbetar med en kompis, som också är kriminell. Men han har också stora skulder. Situationen fungerar inte.

Pappan är en slags antihjälte*.  Han försöker göra det bästa av situationen. Han är inte en ond person. Men han väljer lätta lösningar. Han tänker kortsiktigt, inte långsiktigt. Han har valt en väg och det är svårt att byta väg. Mamman, sonen och dottern i familjen gör på ungefär samma sätt. De försöker så gott de kan. Men oftast blir det inte så bra.

Jag tycker det är en rolig serie. Personerna är mycket mänskliga. De är inte så smarta. De fattar många dåliga beslut. Det blir inte som de har planerat. När de försöker lösa ett problem får de ett nytt. Så kan livet ofta vara, eller hur?

Relationerna är viktiga i serien. Mannen och kvinnan har det inte lätt i sin relation. Pappan försöker prata med sin son men sonen kan inte lita på sin kriminella pappa. Det finns en gammal konflikt mellan pappan och hans bror som är viktig.

Skådespelarna är duktiga tycker jag. Handlingen är lite extrem, men inte jättemycket. Skådespelarna gör det trovärdigt. Så här kan nog många göra om de hamnar snett i livet. Det blir en fin kontrast till många deckare och thrillers. I sådana är ofta de kriminella ondskefulla. Men karaktärerna i serien är mänskliga. De är som vem som helst. Jag gissar att många som begår brott är ungefär så här. De har hittat ett sätt att försörja sig och det är svårt att sluta när man har börjat.

Jag hittar bara ett klipp på youtube. Det är mannen, hans bror och frun du ser. Tyvärr är det klippet inte textat. Men lyssna gärna på finska språket. Alla svenskar vet hur finska låter så det kan vara lite allmänbildning.

*antihjälte – det betyder att någon är motsatsen till en hjälte. Personen kan vara lite som en hjälte i en film eller bok men med egenskaper som är precis tvärtom. Till exempel att personen är feg, osmart och självisk.

Tittar du på några serier? Vilka?

Annons

2 kommentarer på “Easy Living på HBO | En finsk serie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s