Glad lucia alla läsare | Traditioner

En inbjudan att fira lucia som jag och många svenskar gör

Några frågar mig vad lucia handlar om. Det här är mitt ärliga svar. Jag vet inte så noga. Det är samma sak för många svenskar. De förklarade för oss i skolan. Det var något med en snäll kvinna i Italien. Hon blev ett helgon (en helig person). Hon gav mat till fattiga. Den vuxna versionen är att hon blev dödad för att hon tvingades in i prostitution. Sen kanske det också hänger ihop med traditioner som inte är kristna. Den som vill läsa mer hittar mycket information på wikipedia. Jag har samlat lite länkar och filmklipp i den här padleten också

Made with Padlet

Betyder det att lucia är oviktigt? Nej, det tycker jag inte. Jag tror lucia betyder det här för många svenskar.

  • Det är en fin tradition.
  • Snart är det jul.
  • Det är fin musik.
  • Det är vackert med alla ljusen.
  • Det är gott fika.

Många har minnen från sin barndom. Någon kanske var lucia. Det var spännande med luciatåg i skolan. Själv sjöng jag Staffansvisan solo i årskurs 3. När min son gick i fyran sjön han i luciatåget i Sjömnaskyrkan i Majorna.

Exakt vad traditionen betyder är inte så viktigt. För många. För vissa kanske den är det. Min inbjudan är att inte fundera så mycket på vad det betyder utan njuta av musiken, ljusen och goda saffransbullar.

Det här är en av mina favoritlåtar som ofta sjungs på lucia och jul. Det är en fin version av folkmusikern Sofia Karlsson

Fråga gärna svenskar vad lucia betyder för dem 🙂

Annons

4 kommentarer på “Glad lucia alla läsare | Traditioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s