Många uttryck som swishar förbi

Jag hör många uttryck hela tiden

Jag lyssnar mycket på folk omkring mig. Jag uppmärksammar vilka ord och uttryck de använder. Jag tänker ofta: ”det där skulle vara bra att skriva om på bloggen”. Men jag kan ju inte skriva ett blogginlägg om varje mening jag hör 😅.

Vad har jag hört idag då? Jag ska se om jag minns några.

1) En dotter springer ifrån sin mamma på spårvagnen. Mamman säger: ”du får hålla dig i närheten av mig”. Det betyder alltså att stanna nära.

2) Jag är på badhuset med min son och hans kompis. Jag träffar en vän med hennes son där och hon säger: ”Johan kommer snart och byter av mig så jag kan gå och shoppa.” Hennes man ska alltså komma så hon kan göra något annat. Han byter av henne. Eller hon blir avbytt. I fotboll och ishockey byter man också av spelare.

3) Jag äter middag med min fru. Jag frågar om hon vill ha den allra sista guacamolen som är kvar. Hon svarar: ”äh, det var inte mycket att be för”. Jag kan inte ens förklara varför vi säger så. Det betyder att hon inte vill ha. Det är inte värt att skrapa skålen för det allra sista.

Det var de tre utrycken jag minns. Fråga om du inte förstår. Fråga gärna mig om du hittar nya uttryck du inte förstår.

***

Jag sitter på färjan ut till Lindholmspiren när jag skriver detta. Därför får ni en bild på Hisingssidan av Göta älv på kvällen.

Annons

2 kommentarer på “Många uttryck som swishar förbi

  1. Vardagsuttryck är svara att förklara och många av dem är inte registrerade i de ordböcker som finns disponibla. Som t ex den sista. Ibland räcker det att följa det osagda sammanhanget, det vill säga en gest, en handling som hjälper oss att dra den rätta slutsatsen och gissa vad det betyder. Men inte alltid. Tack att du delar med oss!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s