Rutiner och vanans makt
Rutiner kallas sådant vi gör på samma sätt varje dag, varje vecka, varje år etc. De flesta har en rutin på morgonen, till exempel att koka kaffe, väcka barnen, borsta tändern och gå till jobbet. På arbetet och i skolan har vi också rutiner. Vi har möte på samma tid. Vi börjar lektionerna på samma sätt och så vidare.
Vi talar ibland om vanans makt. Det betyder att det är lätt att fortsätta göra en sak på samma sätt och svårt att börja göra något på ett nytt sätt. Det svårt att skaffa sig nya vanor. Det är svårt att bryta vanans makt.
Vi behöver vanor och rutiner. De gör livet enklare. Men de kan också bli tråkiga. Det blir enformigt. Allting går på rutin. Allting fortsätter av gammal vana.
Men ibland kommer ett avbrott i rutinerna. Vi byter vanor under en begränsad tid. Någonting händer och vi gör saker på ett nytt sätt. Sedan kanske vi återgår det till det invanda.
Jag har fått ett avbrott i min morgonrutin. Normalt väcker jag min son och fixar frukost till oss. Vanligtvis äter vi frukost tillsammans. Men han har fortfarande jullov så han kan sova så länge han vill. Jag har ätit frukost själv igår och idag.
Det är ganska skönt som omväxling. Jag har läst musikbloggar och lyssnat på ny musik. Det är en ganska skön start på dagen tycker jag. Men jag skulle nog tröttna om det blev en rutin. Det är ändå ganska trevligt att ha sällskap på morgonen.
Vissa saker uppskattar man mest för att de är nya. Det kallas nyhetens behag på svenska. Blir något rutin förlorar det sin glans.
Att blogga på morgonen är en rutin jag uppskattar. Det blev några uttryck om vanor, rutiner och nyheter i det här inlägget. Fråga gärna om något är svårt att förstå.
Vad har du för rutiner?
Rutiner är bra tills det blir inte vanemässigt, enformigt och stelt och allt blir slentrian till slut.
GillaGilla
Ja, så kan det bli. Jag tycker om rutiner i stor utsträckning men risken finns att ledan tar över om det blir för mycket av det goda.
GillaGilla