Att försova sig

Jag försov mig idag

Jag försov mig idag. Jag sov alltså för länge. Jag vaknade till alarmet men jag somnade om igen. Ibland kan man också sova igenom alarmet. Det betyder att du fortsätter sova när alarmet ringer.

Ett annat ord är snooza. Det betyder att du ställer flera larm och somnar om och vaknar flera gånger. På en del väckarklockor och mobiler finns en snoozefunktion. Du trycker på en knapp och då stängs alarmet av men börjar om fem minuter igen.

Den här gången var det ingen fara. Jag hinner till min lektion. Sonen kom iväg till skolan i tid. Vi lyckades vara effektiva. Jag får ställa två alarm imorgon så att jag inte försover mig.

Här är en känd barnvisa om att försova sig som finns på flera språk

Och här är låten Snooza med mig med artisten Säkert. Jag gillar den första raden:

Snooza, snooza med mig / Trots vad du säger tror jag ditt jobb kommer överleva utan dig

Annons

7 kommentarer på “Att försova sig

 1. Hej Kalle, är det vanligt att säga ”somna om igen”? Jag upplever att det är dubbelt förklaring. Min upplevelse kommer kanske från mina slaviska språken.Tack och ha en fin dag

  Gillad av 1 person

  1. Det räcker att säga ”somna om” – om man har vakant mitt i natten och började sova igen, men om man vaknar och somnar upprepande gånger, då kan man säga ”somna om och om igen”.

   Gilla

   1. Japp. Men i så fall får man säga ”somnade om om och om igen”. Det beror på att ”somna OM” är ett partikelverb där OM är betonat och verbet och partikeln är
    en enhet med en specifik betydelse.

    Gilla

   2. Eller ja det är klart att du kan säga ”somnade om och om igen” men det betyder bara att du somnar många gånger. Jag fick några träffar på det när jag googlade hela frasen med citationstecken. Folk använde det när de var trötta och somnade hela tiden, t ex på dagen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s