Tjugondag knut, nu är julen slut

Igår dansades julen ut

Den 13e januari tar julen slut. Då slänger vi traditonellt ut julgranen. Vi plockar bort julpyntet. Dagen kallas tjugondag knut efter något gammalt helgon. Gör ett experiment. Fråga någon svensk person varför julen slutar den 13e och varför dagen kallas tjugondag knut. Jag gissar att många inte vet.

Jag hade glömt dagen själv. Vi plockade bort julpyntet för en vecka sedan. Jag träffade en bekant i mataffären igår. Han sade ungefär: ”nu är det dags att dansa ut julen”. Då mindes jag att det var tjugondag knut. Han letade efter julmust. Tydligen firade dem dagen lite. Att dansa ut julen är ett uttryck. Jag gissar att man dansade förut som en tradition. Nuförtiden är det nog inte många som dansar den 13e januari.

Tidigare slutade julen 6e januari. Men det flyttades till 13e januari av olika skäl. Du kan läsa mer på wikipedia här.

Hur avslutar man julen i andra länder?

***

På spårvagnen: två morgontrötta kompisar upptäcker att de sitter bredvid varandra på spårvagnen med musik i öronen. De skrattar och den ena säger: ”ja, du ser ju” och den andra svarar ”ja, gud vad trött man är”.

Ja, du ser ju = du förstår hur trött/förvirrad jag är (i den här situationen)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s