God morgon i stugan och en ny film

God morgon i stugan är ett lite roligt och gammaldags uttryck

Det betyder ungefär. God morgon hemma hos er. God morgon i ert hus. Man säger egentligen det när man kommer in i någons hem (tror jag). Jag googlade uttrycket och såg att några använde det, till exempel på sina bloggar.

Idag publicerar jag en ny liten film. Meningen är bara att lära ut EN liten fras: ”på väg”. Till exempel: ”Jag är på väg till jobbet”. ”Jag läste tidningen på väg till skolan”. Det betyder alltså att vi färdas eller färdades mot något. Jag läste tidningen samtidigt som jag färdades (åkte) till jobbet.

Jag vet inte vad ni tycker. Jag tänker att en sådan här kort film kan bli som en lagom portion språk. Man får höra ett vanligt uttryck med rätt uttal. Det borde vara lätt att komma ihåg det sen. Det tar bara några minuter att lära sig uttrycket och vi använder det ganska mycket.

På väg har också en annan användning:

  • Han är på väg att falla.
  • Hon är på väg att drunkna.

Här betyder ”på väg” samma sak som ”håller på”. Han håller på att falla. Hon håller på att drunkna. Det händer just nu. Eller kommer hända i nästa ögonblick.

***

Idag ska jag på fest hos en kompis. Hon fyllde år nyligen. Jag behöver fixa en present. Vi får se hur det går. Hoppas ni får en fin lördag!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s