Ett tips: kolla lexikon ofta

Kolla stavningen på ord ofta

Det är olika för olika personer. Några lär sig att stava* fort. Några använder lexikon mycket. Men många har svårt att stava och gör samma fel igen och igen.

Mitt tips är att du lär dig använda lexikon på ett bra sätt. Och använd lexikon ofta. Inte google translate. Ett lexikon eller en ordlista som visar stavning och grammatik. Kolla alltid ord när du är osäker. Gissa inte. På prov måste du gissa men inte när du tränar.

Lär gärna andra om du är duktig på att använda lexikon.

Här är några exempel på ord jag ofta ser felstavade: fantastiskt, trevligt, med vänlig hälsning… osv

Varför är det viktigt? Att stava vanliga ord fel ger ett slarvigt intryck. Det ser ut som att du inte tycker att språket är viktigt. Många svenskar är känsliga för språkfel. Du får mer respekt och bättre kontakt om du stavar vanliga ord rätt.

*att stava = att skriva orden rätt

Använder du lexikon ofta?

Annons

2 kommentarer på “Ett tips: kolla lexikon ofta

 1. Jag förstår inte varför svenskar är så känsliga att man skriver fel. Varför måste alla vara så perfekta? Värför kan inte dem acceptera att det finns folk som skriver inte bra, men vem bryr sig ändå? Om kan man kan förstå vad skrevs, fel eller rätt, Är det verkligen så viktig ändå?

  Gillad av 1 person

  1. Intressant fråga! Jag vet inte säkert. Många gånger leder stavfel till att det blir svårt att förstå. Men det är också att många (inte alla) tycker det är viktigt att skriva rätt. Det ser ofta lite fult oxh löjligt ut när man skriver vanliga ord fel tycker jag personligen.

   Jag är själv sån om jag lär mig ett nytt språk. Jag vill absolut inte stava fel. Jag tycker det är lite pinsamt. Jag vill skriva så bra som möjligt. När jag försöker skriva på arabiska är folk väldigt känsliga för små fel. Jag missar en bokstav och personen förstår inte. Så det är inte bara svenskar som är sådana.

   Man kan tycka vad man vill om det men många tycker det är viktigt. Det är något man måste förhålla sig till.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s