Att prata om sig själv – Vokabulär

Vilka ord behöver jag för att prata om mig själv?

Jag publicerade en video idag. Den heter Den personliga berättelsen. Jag pratar lite om att berätta om sig själv. I videon pratar jag mest ur ett livs-perspektiv. Kan du bli mer dig själv på svenska?

Du kan också se det som en ren språkfråga. Det kan passa vissa bättre. Din uppgift är att berätta om dig själv. Vilka ord behöver du på svenska? Vilken grammatik behöver du använda.

Typiska ord kan vara ord för utbildning, arbete och hobbyer. Du kan också behöva förklara vissa saker. Vad gjorde du som ingenjör? Vad sålde du i din affär? Vad handlar turkiska filmer om? För att bara ta några exempel.

Typisk grammatik kan vara att använda presens, preteritum och perfekt på rätt sätt. Du använder preteritum och perfekt för att berätta om det som hänt tidigare. Och om dina erfarenheter. Du använder presens för att berätta om saker du brukar göra. Och om intressen och åsikter.

Ett tips är att du sätter dig 10 minuter och funderar på vad du saknar. Finns det ett ord eller en fras du behöver på svenska. Försök hitta det i lexikon eller fråga någon. Du kan fråga mig här.

Språket är viktigt. Det har med livet att göra. Men ibland kan det vara skönt att bara se det som språk. Bara ord och grammatik. Kanske. Jag vet inte.

Berätta gärna vad du tycker om orden, grammatiken och livet. Hänger de ihop?

Här är filmen:

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s