Min läsplatta – hur var den?

En utvärdering av att läsa på läsplatta

Jag skrev om att jag beställde en läsplatta här. Nu har jag haft den ett tag. Plattan är av märket Letto Frontlight 2 från Adlibris (nej, de sponsrar mig inte). Vad tycker jag då?

Jag började med att köpa en diktsamling till plattan. Någon skrev i en recension att dikter passade bra för platta. Jag håller inte riktigt med. För mig är poesi mer än prosa kopplat till papper och känslan av att hålla en bok i handen. Så här ser en dikt av Ulf Eriksson ut på plattan.

20190316_182539749530588931653641.jpg

Jag tycker bättre om att läsa romaner på plattan. Den enda nackdelen är om man vill kolla upp något som man glömt. Det är lättare att bläddra snabbt i en bok. En fördel var nattläget. Då blir skärmen svart och bokstäverna svagt vita. Det passar mig som tycker om att läsa innan jag somnar. Jag behöver inte ha lampan tänd så det är nästan helt mörkt i rummet. Men jag kan se texten.

20190316_1821537827228390088717740.jpg

Plattan är lätt och liten. Den ryms i min ena hand. Det finns två knappar på sidan för att bläddra. Det är praktiskt.

Jag kunde inte koppla upp själva plattan mot internet. Men det var lätt att köpa eller låna böcker på datorn. Sen för jag över böckerna med usb till plattan. Jag behövde ladda ner ett litet program från Adobe också. Men det var lätt att göra. Det är också billigare att köpa e-böcker än pappersböcker. Och det går att låna böcker från biblioteket hemifrån.

Sammanfattningsvis:

Fördelar: Lätt att ta med sig. Lätt att läsa i sängen på kvällen. Billiga e-böcker. Lätt att låna böcker.

Nackdelar: Inte samma känsla som en pappersbok. Svårare att bläddra om du glömt något. 

***

Just nu läser jag en ganska speciell bok. Det är ett diktepos, alltså en lång berättande dikt. Det handlar om två samiska familjer. Den handlar om naturen, renskötseln, svenskarnas förtryck och rasism och nu närmar sig berättelsen modern tid. Den här tjocka boken med mycket vit yta på pappret vill jag hålla i handen. Jag vill känna tyngden och långsamt bläddra sida för sida. Riktiga sidor av papper. Boken heter Ædnan av Linnea Axelsson.

Läser du något för tillfället?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s