Att önska Glad påsk och religiösa hälsningar

Glad Påsk och ha en trevlig helg

Folk brukar fråga vad man ska säga på olika högtider. På påsk är Glad Påsk den vanliga frasen. Säg det! Det är trevligt 🙂

***

Jag tänkte på en annan sak. Ibland får jag väldigt religiösa hälsningar på t ex påsk och jul. Det kan vara från elever eller bekanta på nätet. Ibland är det religiösa bilder. Ibland är det fraser som ”Gud välsigne dig” och liknande.

Det stör mig inte. Men jag tycker det är lite lustigt. Jag är inte alls religiös och har ingen tro. Så det blir lite konstigt på något sätt.

Jag diskuterade med en kollega om detta. Ska man använda religiösa hälsningar med nya människor i ett land där många är agnostiker och ateister?

Han tycker att det är fint att säga till exempel ”gud välsigne dig”. Han uppskattar tanken. För mig är det neutralt. Jag varken tycker om det eller tycker illa om det. Men för mig skapar det distans. Det känns opersonligt och signalerar att den andra personen inte känner mig. Det kanske låter konstigt för någon som är religiös (?).

Man får förstås välja själv. Min rekommendation är att använda mer allmänna fraser som God Jul, Glad Påsk och artighetsfraser. När du lär känna personen bättre kan du använda mer specifika hälsningar som passar just den personen.

Vad tänker du om det här?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s