Långtråkig långfredag förr i tiden

På långfredagen fick man inte göra någonting

För vissa var långfredagen en stillsam och händelselös dag förr i tiden. Det gällde vissa kristna riktningar. Långfredagen är den dag då Jesus lider och dör på korset enligt Bibelns berättelse. Det skulle man tänka på. Barnen skulle inte leka eller göra något roligt. Det blev nog en väldigt långtråkig dag för många.

Detta gällde inte alla kristna i Sverige. Men vissa tänkte så. Det var lite strängare inriktningar inom kristendomen. Mamma berättar att det var så i Uleåborg i Finland när hon växte upp.

Jag vet inte mer i detalj. Det är bara mina föräldrar som berättat, och jag har läst om det någonstans.

***

Min egen långfredag är lugn och skön. Jag har pratat med min mamma. När jag har skrivit klart ska jag kanske läsa lite. Sen ska vi äta middag.

Hoppas du som läser också har en lugn och skön dag.

*** Bilden är en tavla av den kända svenska målaren Carl Larsson. Den heter Skamvrån.

Annons

En kommentar på “Långtråkig långfredag förr i tiden

  1. Min hemstad Uleåborg var påverkad av en sträng gren av kristendomen som påverkade samhället. Jag växte upp utan kvällsböner, bordsböner eller kyrkobesök ändå blev det undermevetet en mörk sorgens dag som skulle respekteras. Väldigt långtråkigt var det.
    Kalles mamma

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s