Tips – Bryt rutinen – Gör något kreativt

Gör något kreativt med den lediga dagen

I Sverige är väldigt många lediga idag. Vissa demonstrerar men för många är det nog bara en ledig dag.

Kanske behöver du plugga på något speciellt. Kanske behöver du bara vila. Kanske kan du ta chansen att träna på ett nytt sätt.

Titta på en svensk serie om du inte hinner det i vanliga fall. Ta en promenad i staden och läs skyltar och gatuadresser. Gå till ett museum och hitta nya ord i informationstexterna.

***

All språkträning måste inte vara att hitta ord och memorera dem. Ibland kan du bara umgås lite med språket och kulturen, kulturen och språket. Slå upp några ord i lexikon men stressa inte dig själv med att lära dig dem.

***

Att lära sig ett språk handlar också om att umgås med det, att vänja sig vid den mänskliga och kulturella artefakt det är. Att lära sig ett språk handlar inte bara om lingvistik. Det handlar också om arkeologi, antroplogi och sociologi.

***

En ledig dag är ett bra tillfälle att umgås med språket på ett nytt sätt.

… och vad betyder ”hätta”, ”vall”, ”bro” och bagare…?

4 kommentarer på “Tips – Bryt rutinen – Gör något kreativt

 1. Jag var 24 år när jag kom till Sverige. Nu har gått 39 år sen dess. Jag pratar bra svenska, vissa märker inte ens min brytning, andra undrar om min dialekt. Nåväl, mycket handlar om också vilket ämne som avhandlas för tillfället. 🙂
  Jag har alltid försökt lära mig nåt nytt genom att lyssna hur ord uttalats i radio och tv. På senare tid har det blivit svårare. Det är allt färre som pratar ren svenska i medierna. Visst ska språk utvecklas men det som sker nu vet jag inte om jag vill kalla för språklig utveckling. Det är mer förvanskning av språket.

  Gillad av 1 person

  1. Jag är väldigt liberal när det kommer till språk. Det ska mycket till för att jag ska kalla något för förvanskning. P1, P2och mer vetenskapliga/akademiska poddar borde väl räcka långt om du vill öva ”fin svenska”, eller?

   Gilla

 2. Det är en utmaning 😘
  Hätta: när det regnar måste jag tar på mig hättan av min anorak.
  Vall: en vall är långsträckt på marken. Den består av jord eller stenar.
  Bro: en bro leder över vatten
  Bagare: en bagare är en person som bakar yrkesmässigt kakor och bröd.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s