Lite konst på Jönköpings länsmuseum

Konst och tidsfördriv i Jönköping

Att skriva lite om konst över en IPA känns semestrigt 🙂. Texten är kanske lite svår. Fråga gärna om svåra ord.

Min fru hälsar på sin syster. Sonen leker med sin kusin. Jag tog chansen att driva runt lite i Jönköping.

Jag gick till länsmuseet. Först tittade jag på deras utställning om folkdräkter i Småland. Jag har själv ingen relation till svenska folkdräkter. Men de är fina. Jag har burit en lånad folkdräkt en gång. Jag dansade folkdans i ett danslag. Vi skulle ha en uppvisning för tyska turister i feskekörkan i Göteborg. Det var en lätt absurd upplevelse. Vi dansade polska. Turisterna åt räkor.

I alla fall. Jag gillade den här bilden på museet.

Sen var det dags för att kolla in utställningen På spaning – en vandring bland konsten på museet.

Det var en salig blandning (= en blandning av olika saker). Jag fastnade för några verk.

Texten lyder: ”Den inåtvända människan är anatomiskt nära släkt med oss andra. Dock bär hon inom sig en blå himmel”. Vacker formulering men kanske på gränsen till trivial. Jag gillade tekniken i verket desto mer. En materiell påminnelse om att människor är mångbottnade.

Verket heter I Högalidsparken. Till synes en vanlig promenad med hunden. Men landskapet och färgerna ger mig en kuslig känsla. Kvinnans kroppsspråk, hennes gest med händerna och blicken ger mig en känsla av att något hänt. Eller att kvinnan genomlever ett inre drama.

Den här heter Mormor och barn. Det som slog mig med den här bilden var personernas blickar. Barnet tittar med glädje på de blommor som finns framför henne. Mormodern tittar bort, ut ur tavlan. Barnet är i livet. Den gamla kvinnan är på väg till en annan plats. En är på väg in i livet. En är på väg att lämna livet. En vacker bild för barndom och ålderdom och hur generationer avlöser varandra.

Det här verket å andra sidan utstrålar livsglädje och skaparglädje. Runt om musikern arbetar människor eller promenerar med allvarliga ansiktsuttryck. Violinisten har skapat sin egen värld,en värld som ställer sig framför vardagens tristess.

Jag glömde anteckna alla konstnärernas namn. Om något verk intresserar dig särskilt är det bara att skriva till Jönköpings länsmuseum och fråga.

Annons

7 kommentarer på “Lite konst på Jönköpings länsmuseum

 1. En intressant artikel, jag är glad att jag förstår nästan alla ord. Om några dagar ska vi resa till Sverige med min sexåring dotter och jag skulle vilja passa på och fråga dig om det finns något rolig och intressant att göra med henne i Jonköping. Vi ska åka till Vimmerby, men jag vet inte vad vi kan göra efter det på vägen till Göteborg, resa till Jonköping eller till Växjö – Älmhult… Vad tänker du? Tack så mycket!

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du kunde förstå bra 🙂
   Jag skulle kolla lite på Länsmuseet i Jönköping. De har aktiviteter för barn ibland i alla fall. Och Bauer-delen verkar ganska barnanpassad. Min svärmor tipsar om lekparken i Stadsparken.

   I Göteborg finns t ex Universum, Liseberg och barnens avdelning på Stadsmuseet. Det finns en stor lekplats i Slottskogen som heter Plikta och där finns även olika djur att titta på.

   Gilla

   1. En annan grej som kanske kan vara rolig är att åka till Gränna och köpa polkagrisar och titta på tillverkningen. För vuxna finns det en liten charmig by vid vattnet som heter Röttle (det senare återigen tips från min svärmor).

    Gilla

 2. Förra året har jag varit i Småland. Jag tog chansen att driva runt lite i Eksjö med min man.
  Där såg vi flera gamla kvinnor i folkdräkter. En attraktion för (tyska?) turister?
  Bilden „mormor och barn“ visa faktiskt en vacker bild för barndom och ålderdom.
  Tack!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s