Uttrycket ”Luther på axeln”

Vad har Martin Luther med saken att göra egentligen?

Det finns ett uttryck på svenska: ”att ha Luther på axeln”. Jag kom att tänka på det för att jag ska börja jobba igen. Uttrycket handlar om arbete och plikt.

Det är Martin Luther man menar. Han var en viktig person inom reformationen. Det var den historiska period som den protestantiska riktningen inom kristendomen skapades. Martin Luther och andra kritiserade katolicismen och skapade protestantismen.

Att ha Luther på axeln betyder att man har dåligt samvete för att man arbetar för lite. Det är en känsla av att alltid göra för lite. Man känner att man måste göra sin plikt. Det man gör duger inte. Det är inte tillräckligt. Ibland säger vi att svenskar tänker mycket så. Jag vet inte om det stämmer men det är en idé som finns.

Jag blev nyfiken på vad uttrycket kommer från. Jag vet inte om Luther hade sådana tankar om arbete och plikt. Jag googlade lite och hittade en intressant förklaring. Först läste jag den här artikeln. Författaren skriver att Luther inte hade den hårda synen på arbete och plikt. I den här texten skriver en forskare på Göteborgs universitet. Han undersökte var uttrycket kommer ifrån. Han hittade det på en skiva från 1981. Det är första gången någon säger ”Luther på axeln”. Bandet som har gjort skivan är ett proggband. Proggband var ofta kritiska mot samhället och auktoriteter. De som gjorde skivan tänkte på hur religionen har påverkat svensk folkmusik. Men uttrycket har kommit att handla om arbetsmoral och plikt. Intressant. Jag trodde det var ett gammalt uttryck.

Luther på axeln

Men nu vet du att om någon pratar om lutheranism eller Luther på axeln kan det handla om arbetsmoral och plikt 🙂

Annons

En kommentar på “Uttrycket ”Luther på axeln”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s