Mikael om klimatveckan – Gästblogg

Mikael och Ann-Kristine vill att lärare ska engagera sig i klimatfrågan

Min kollega och vän Mikael vill att lärare ska engagera sig i klimatfrågan. Speciellt sfi-lärare. Han och hans kompis Ann-Krisrine har startat en kampanj på facebook: Lärare för klimatet. Här skriver Mikael och berättar mer. Hjälp gärna Mikael att sprida inlägget, särskilt till lärare du känner:

MIKAELS FACEBOOKINLÄGG

På fredag är det stora manifestationer över hela världen – på alla kontinenter – för att politikerna ska göra mer för att lösa problemen med global uppvärmning och klimatförändringar. Jag vill försöka få alla lärare i Sverige att gå ut på gatorna och manifestera på fredag.

Jag jobbar som lärare på sfi. För mig känns det extra viktigt att göra något åt klimatförändringarna, eftersom många av mina elever och vänner kommer från länder som Somalia, Afghanistan, Mellanöstern… där kommer problemen att bli som störst. Det är deras familjer och släktingar som drabbas värst. Men samtidigt är det inte många som har fått lära sig om klimatet i skolan, eller pratar med kompisar om det. Och nu bor de i Sverige som är ett av de länder som förstör klimatet mest.

Så om ni vill kan jag berätta lite. Klimatförändringarna är världens största och farligaste problem nu. Hela världens väder och klimat ändrar sig, och det går snabbare och snabbare. Många platser, som Östra Afrika och Afghanistan, har haft torka och svält. Andra platser drabbas av väderkatastrofer oftare än tidigare. Det är för att människor har släppt ut gaser som koldioxid och metan de senaste 100 åren. Gaserna gör att den globala temperaturen har ökat med 1 grad celcius, och det blir snart mycket mer. Gaserna kommer från industrier, bilar, flygplan och matproduktion. Vi släpper ut mer och mer varje år. 1 grad låter inte mycket, men det dör redan 100-200 djurarter varje dag. Alltså hela arter, inte enstaka djur. Vi människor har förstört balansen i naturens system. Om systemen inte fungerar, kan vi inte leva. Mindre mat och vatten leder till fattigdom, hunger, mer krig, fler flyktingar, fler sjukdomar och död. I Sverige också. Men fattiga länder med krig kan skydda sig ännu sämre.

Vi kan fortfarande stoppa de största problemen. Världens forskare vet inte precis, men de tror att vi bara har några år kvar för att vända utvecklingen. Därför är det extremt viktigt att politikerna tar ansvar och stoppar utsläppen av koldioxid och andra gaser. Nu, direkt. Vi har inte tid att vänta. Men det är svårt, för det betyder att vi måste ändra hela världens ekonomiska system, åtminstone det som bygger på olja.

Personen som startade protesterna heter Greta Thunberg, och hon blev känd för att hon strejkade från skolan och satte sig på gatan utanför Sveriges riksdag varje fredag. Varför ska jag gå i skolan om jag inte har någon framtid? frågade hon. Det är en bra fråga. Nu är det flera miljoner elever och studenter som strejkar över hela världen.

De strejkar för att skolan har gett dem kunskap. Lärare tycker att det är viktigt med kunskap, så därför tycker jag att vi också måste göra någonting. Jag försöker få alla lärare i hela Sverige att gå ut på gatorna på fredag och manifestera. Jag lade upp en bild på Facebook med mig och en kompis som heter Ann-Kristine, och det är redan jättemånga som har delat den. Jag hoppas att det fortsätter så att alla lärare får höra.
Prata med alla lärare som du känner! Säg till dem att de måste gå ut på fredag. Gå ut själv också. Och ta med dig alla du känner.

Annons

2 kommentarer på “Mikael om klimatveckan – Gästblogg

 1. Greta är en stor förebild. Tack för det här viktigt inlägg!
  Det är inte bara elever och studenter som strejkar över hela världen.
  Många föräldrar och gamla mäniskor strejkar också och går ut på gatorna för klimatet.
  Det är riktikt: vi måste ta med oss alla vi känna.
  Vi tyskar beundrar svenskarna som har redan gjort mycket mer för klimatet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s