Rockklubbar, metaltidningar och ett personligt perspektiv på språket

Två tråkiga nyheter om svensk kultur samma vecka

Jag kallar mitt projekt Svenska med Kalle för att jag vill att det ska vara personligt (på en lagom nivå förstås). Sfi-böcker och liknande tar upp allmänna saker. Det är inget fel med det. De flesta svenskar firar jul. Vi kan ha med en text om jul. Svenskar pratar om vädret. Vi kan lära oss lite väderord. Det är bra men känns ofta begränsat. Om vi är mer personliga kan vi också hitta annat språk. Här berättar jag om två saker som är viktiga för mig personligen. Förra veckan kom nämligen två nyheter.

Den ena nyheten är att tidskriften Close Up Magazine lägger ner. Det är en svensk tidskrift och de har skrivit om metal och punk mellan 1991 och 2019. Jag har prenumererat på tidskriften i minst 4 år. Jag började när jag träffade grundaren Robban på en festival i Göteborg. Han är en legend inom den svenska metalscenen. Fast det tycker han inte själv 😀 Väldigt tråkigt att tidningen lägger ner. Men sånt är livet.

Nästan ännu tråkigare är att rockklubben Truckstop Alaska lägger ner efter nyår. Den ligger på Hisingen i Göteborg. Det är en kulturförening som funnits i 16 år. De bokar artister som ingen annan skulle boka i Göteborg eller ens i Sverige. Det har varit ett smultronställe för folk som gillar alternativ musik i allmänhet och hård musik i synnerhet. Jag och mina kompisar går dit så ofta vi hinner. Nu har vi tre månader kvar. Det är faktiskt något av en kulturell tragedi i Göteborg. Det kommersiella och likriktade vinner mark.

Som en hyllning till Close Up och Truckstop Alaska tänkte jag ägna den här veckan på Instagram åt metal. Det är en subkultur jag älskar och följer. Utmaningen blir att göra det intressant för någon som lär sig svenska och inte är intresserad av metal. Idag försökte jag lära ut begreppet intertext med hjälp av Metallicas The Black Album. Kolla gärna in mina händelser på Instagram och se hur det blir

 

Annons

2 kommentarer på “Rockklubbar, metaltidningar och ett personligt perspektiv på språket

  1. Jag är absolut av den åsikten att kulturlivet måste främjas så mycket som möjligt. Varför tvingas rockklubben Truckstop Alaska att lägger ner, vad gör folk som är ansvariga för kultur i Göteborg? Sanningen är att när en stad behöver pengar, när ekonomin försämras, är det nästan alltid kulturlivet som drabbas först. Kulturpolitiken borde bli mer risktagande och inte gynna ”finkultur”. ”Popularkultur” utgör en viktig del av sammhällets kultur.

    Gillad av 1 person

    1. Jag håller med. Trucken har hållit på jättelänge som förening. Alla som kommer på deras evenemang måste vara medlemmar. Då finns det också en juridisk gråzon för alkoholförsäljning. I alla år har ingen brytt sig. Plötsligt raidade polisen stället och tömde baren förra året. Antagligen är det för att man vill få bort stället så man kan riva och bygga nya fina hus. Har inte fördjupat mig men gissar att det är skälet. Föreningen vill inte ge sig in i att skaffa tillstånd, anlita vakter och bli kommersiella. Antagligen kommer samma krafter hitta nya kanaler. Men stället blir svårt att toppa. Ett härligt diy-ställe, punkestetiskt kaos

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s