Gentrifiering – en process i städer #2

När ett område får hög status

Jag fortsätter lyssna på poden Staden. De använde ett vanligt men lite svårt begrepp: gentrifiering. Det betyder att ett område i en stad får högre status. Det kan bero på två saker. Antingen gör man dyra ombyggnader i området eller så flyttar det in människor med bättre ekonomi i området. Det gör att området förändras. Hyror och bostadspriser höjs. Det kommer t ex caféer, restauranger och affärer som passar folk med mer pengar.

Majorna där jag bor är ett sådant område. Det var förut ett socialt utsatt område. Här bodde mycket arbetarklass. Nu bor det mycket medelklass här. Området har blivit trendigt. Det är dyrt att skaffa bostad här. Området har ett visst rykte om sig att det finns mycket kulturarbetare och konstnärer här.

I en stad finns många processer. Gentrifiering är en av de processerna. Det är intressant för alla att fundera på. Vad har en plats för historia? Vad tänker lokalinvånarna om platsen? Finns det några intressekonflikter på platsen? Vad har politikerna för planer och visioner? Vad tänker och vill vanligt folk?

***

Det här är jag insnöad på just nu. Kom gärna med dina egna frågor och funderingar.

Jag slänger med en gammal klassisk poplåt av bandet The Wannadies: My Home Town – Min hemstad 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s