Stad och bostad #6 – musik

Hur hänger städer och musik ihop?

Det här blir ett associativt inlägg. Kanske lite svårare språk också?

Jag vaknar ofta tidigt även på helgerna. Det är bra. Jag får tid att lyssna på saker och skriva. Jag började morgonen med ett avsnitt från podcasten Staden. De pratar bland annat om Detroit och Göteborg. Det är roligt att de tar upp  1990-talsband från Göteborg. Det pratar till exempel Honey is cool, Broder Daniel och Silverbullit.

Musik från Göteborg har en speciell roll för mig. Att lyssna på artister från Göteborg är ett sätt att känna mig hemma. Jag lyssnar förstås på musik från hela världen. Dock har musik som är kopplad till min hemstad en speciell betydelse.

***

I fb-gruppen Träna Svenska diskuterar vi kultur. Vad behöver man känna till för att förstå samtal i vardagen. Vad pratar folk ofta om? Här är ett naturligt sätt att tänka: ”Jag är ny i Sverige och vill förstå kulturen här. Vilken svensk kultur behöver jag känna till?” Det finns ett litet problem med det här sättet att tänka. Sverige är ett litet land. Många intresserar sig för kultur från andra länder. I en svensk kontext är det också självklart att känna till musik som The Beatles, Iron Maiden eller Britney Spears. Det är inte självklart för alla som kommer från länder i Asien och Afrika. Det är något jag märker bland mina sfi-elever. Det är inget konstigt med det. Varje land och kulturellt område har sitt eget sammanhang. För många arabisktalande är populärkultur från arabisktalande länder det viktiga sammanhanget. I Somalia verkar framförallt somalisk och indisk kultur  vara populär. Det är bara exempel och jag generaliserar. Vill man till exempel förstå en 40-årig svensk som mig är det bra att veta att jag lyssnat på amerikansk och brittisk musik sedan jag var 6 år. Svensk musik  har ingen särställning för mig.

***

I podcasten pratar de om Detroit och technomusik från Detroit. Det här är ett meddelande jag fick från skivbolaget Evigheten Records som ligger i Norrköping. Det är ett exempel på att svenskar ofta identifierar sig med kultur utanför Sveriges gränser.

Skärmklipp 2019-11-02 07.38.33

Det här meddelandet får bli ett inlägg på musikbloggen också. Läs gärna mitt inlägg där om Stina Velocette så länge 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s