Badhus, simhall, äventyrsbad

Olika syn på att simma

Jag lyssnade på ett nytt avsnitt av podcasten Staden. De pratade om offentliga badinrättningar. Först var syftet att alla skulle ha en plats att bada och tvätta sig. Sedan blev fokus att folk skulle lära sig simma och idrotta. Fokuset gick från hygien till prestation. Sedan blev badhusen mer en plats för rekreation och lek. Man kan se utvecklingen i hur orden för platsen förändras.

***

Jag passerade precis Hagabadet. Det var ett offentligt bad förr i tiden. Nu är det ett väldigt dyrt och exklusivt bad, spa och gym. Att träna på Hagabadet är en statussymbol. I podden säger de att de offentliga kvartersbaden har gjort en klassresa.

Annons

En kommentar på “Badhus, simhall, äventyrsbad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s