en personlig ingång

att hitta sitt sätt

”en personlig ingång” är ett litet uttryck. Det betyder ungefär mitt sätt, mitt perspektiv, min personliga motivation. Om jag vill läsa en bok behöver jag hitta mitt sätt att läsa boken. Vad är intressant för mig? Vad betyder boken för mig? Vad säger boken mig?

Så kan det vara med en bild, ett språk eller vilket ämne som helst. Vi behöver ofta hitta något som är speciellt meningsfullt för oss när vi möter något nytt.

Du kan säga: ”jag behöver hitta min ingång till svenska språket”. Det betyder att du vill hitta något med svenska som intresserar dig extra mycket och ger dig motivation att lära dig språket.

(***här blir det svårare svenska***)

Idag var jag på Göteborgs konstmuseum. De visade tavlor från Danmark som var målade på 1800-talet. Det var många bilder på natur och landskap, till exempel den här tavlan.

screenshot_20191208-212220_instagram7852023809272386582.jpg

Målningar av landskap säger mig inte så mycket. De är fina men lite intetsägande. Jag hittade två ingångar som öppnade tavlorna för mig.

Den första ingången var nostalgisk. Den idylliska och vackra bilden av naturen väcker barndomsminnen. För mig var naturen en trygg, lugn och vacker plats när jag var barn. Jag vet inte vad som drev danska konstnärer att måla harmoniska landskap men det anknöt känslomässigt till hur jag upplevde naturen som barn. Det slog mig också att naturen nu i hög grad också är kopplad till känslor av ångest, kris och förstörelse eftersom vi pratar så mycket om miljöförstörelse.

Det ledde vidare till en annan ingång. Det skulle vara mycket svårt att framställa naturen på ett sådant idylliskt sätt i samtida konst. Vårt förhållande till naturen är mycket mer problematiskt och laddat med skuldkänslor. Det var intressant att fundera på och påbörjade en dialog med de danska verken för mig.

Väckte det här inlägget några personliga associationer för dig?

Annons

2 kommentarer på “en personlig ingång

  1. Det här inlägget väcker skuldkänslor för mig. Jag tänker att vi måste fundera över vad vi kan göra för naturen. Vårt förhållande till naturen är väldigt problematiskt.
    Men det är svårt att förändra sina vanor.
    I alla fall behöver vi nya vanor som inte förstörer miljön.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s