Advent

Ankomst

Igår var det andra advent. Advent betyder ankomst, att något kommer. I kristen tradition betyder det Jesus ankomst. Så här skriver Svenska kyrkan: ”Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma.”

***

Skolan är mer sekulär nu än när jag var barn. Skolan är väldigt försiktig med att inkludera religiösa element nuförtiden. Det var annorlunda när jag var barn. Jag hade ganska gamla lärare. Ibland sjöng vi psalmer i skolan. Jag tror att ämnet i lågstadiet fortfarande hette kristendomskunskap och inte religionskunskap. Det jag minns är att vi läste om bibelns berättelser. Skolavslutningar var i kyrkan med präst som predikade och allt. Det har aldrig min son varit med om.

Mitt barndomshem var inte alls religiöst. Mina föräldrar är inte troende. Ändå fick jag något slags koppling till vissa av de kristna traditionerna på ett förintellektuellt och känslomässigt plan. Advent är ett exempel. Just det här med hopp och glad förväntan i adventstid var något vi pratade om. Vi läste små ramsor om att tända ljus och så vidare. Jag tycker det är intressant på något sätt. Jag tror att vårt förhållande till traditioner ofta är så här. Traditionens uttalade mening blandas med mer personliga och känslomässiga element.

***

Morgonens musik: June Vide med låten Morning in Stockholm

Annons

4 kommentarer på “Advent

  1. Det jag minns är att läraren läste om bibelns berättelse i skolan.
    Dessutom spelade vi Jesus ankomst och jag var Maria.
    Det var inte så roligt eftersom jag inte tyckte om killen som spelade Josef 😛

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s