Intervju med Tamara Teletina som är kulturvetare

Tamara skriver om konst och stadsplanering

Jag är ju intresserad av staden som plats. Jag skrev för ett tag sedan om ett möte med Frihetsförmedlingen. Där träffade jag Tamara Teletina som studerar kulturvetenskap. En kulturvetare kan undersöka kultur på många olika sätt. Tamara berättade om ett konstprojekt på Backaplan. Det är en viktig plats i Göteborg. Nu ska den byggas om och förändras. I planeringen deltar flera konstnärer. Tamara undersöker och skriver om konstnärernas roll i stadsplaneringen. Jag blev förstås nyfiken och bad henne om en liten intervju. Läs den här:

Vad händer på Backaplan?

Jag följer ett projekt som heter Ångpannegatans processer. Det är ett konstprojekt som undersöker Backaplan inför ombyggnationen som ska ske fram till 2050.

Tanken är att Backaplan ska bli en del av centrala Göteborg och det ska göras om helt. Idag är det affärer och parkeringar, i framtiden kommer det bli bostäder, verksamheter och småbutiker.

Ångpannegatans processer är ett av 6 pilotprojekt som jobbar med konst i stadsplanering i Sverige, och det är ganska ovanligt att konstnärer är med så tidigt i en sådan process. De kan komma in med nya synvinklar vilket är positivt!

Vad intresserar dig med det här projektet?

Mitt perspektiv är som kulturvetare från Göteborgs universitet vilket gör att jag kan se på projektet utifrån. Det jag märkt är att konstnärernas processer är viktiga trots att de inte är konkreta än.

Konstnärerna undersöker platsen genom andra ögon än till exempel arkitekterna där de kan se den nuvarande platsens potential utifrån en konstnärlig vinkel. Det gör att de kan se vad som skulle kunna bevaras för att Backaplan ska ha kvar det som gör platsen speciell.

Hur tror du att Backaplan kommer att förändras?

Alltså väldigt enkelt så är det ju som ett köpcenter utomhus, många åker dit med bil men många åker också kollektivt. Det rör sig väldigt mycket människor på Backaplan men det kommer nog minska i och med ombyggnationen då det blir mycket bostäder där.

Det kommer bli en ännu större knutpunkt än vad det är idag, har dock inte pratat med någon från västtrafik så hur vet jag inte.

***

Fråga gärna om svåra ord.

Här kan du läsa mer om Ångpannegatans processer:
http://www.apkultur.se/projektet/

Hur tror du att konstnärer kan bidra när en stad förändras?

img-20191209-wa00138238069241541440439.jpg

Annons