Lördagslåtar – hiphop, rock och visa

Tips på svensk musik

Jag tänkte att musik kan få plats här på lördagar. Här kommer tips på lite olika låtar och annat som har med musik att göra.

Det bästa 2019

December är en bra månad att upptäcka musik. Du kan hitta många listor över årets bästa låtar, skivor och artister. Bloggen Hymn har gjort en lista på Spotify Tidningen Gaffa listar årets bästa plattor. Det är mest utländska plattor men på plats 16 hittar vi svensk hardcore med bandet Horndal. I tidningen Elle hittar du en lista på de mest streamade låtarna 2019.

Hiphop – ny EP

Jag har lyssnat mycket på Jelassis nya skiva senaste månaden. Hon rappar superbra och texterna är fyndiga och roliga. Svensk hiphop debatteras ganska mycket nu. Läs mer längre ner. Jelassi tycker jag lyckas prata om verkligheten utan att vare sig romantisera eller försöka vara tuff. Hon är ofta roliga också. Bäst på skivan är låten Sema7ni som hon gör med Einár. Här kommer skivans första låt som har fått en video

Hardcoreveteraner

Refused är ett känt svenskt hardcoreband. De har släpp en ny skiva ganska nyligen. Igår spelade de på Pustervik i Göteborg. Jag var tyvärr inte där. Här är en video från nya skivan:

Visa och poesi

Det har kommit en ny skiva med tonsatta dikter. Det är dikter av poeten Signe Aurell som har blivit visor. Det är Maja Heurling och Ola Sandström som har gjort musiken och sjunger. Signe Aurell flyttade till USA i början av 1900-talet. Hon skrev många artiklar och dikter. Den här dikten uttrycker en längtan tillbaka till Sverige

Stökig rock från Göteborg

Lyssna på Klass II om du vill ha rock med svenska texter. Brötigt, stökigt och gott

Debatt om hiphop

Ett populärt program som heter Malou efter tio bjöd in rappare Greekazo. Han fick en massa frågor om drogromantik och våld i sina texter. Efter det har det blivit en debatt. När den ännu mer populäre rapparen Einár var i samma program fick han inte samma hårda behandling. Det har blivit en debatt om media, rasism och hur artister med olika bakgrund behandlas. Du kan lätt googla om du är intresserad. Många tycker att den svenska gangsterrappen är en destruktiv kraft. Andra menar att artister inte kan ta ansvar för samhällsproblem. Här är en låt med Greekazo

Annons

7 kommentarer på “Lördagslåtar – hiphop, rock och visa

 1. Tack så mycket för lördagslåtarna!
  Ett, två, tre: Min favorit är Jelassi 😊
  Hon är så jättebra!
  Jag skulle vilja ha texten! Finns det något i nätet?
  Vad menar „mattetorsk“?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s