Följdfrågor och att visa intresse

Att fråga vidare

En följdfråga kallas det när du frågar om mer information eller ber någon berätta mer om något. De har en viktig social funktion. Ta det här exemplet:

– Vad ska du göra i helgen

– Vi ska gå på bio.

– Aha… (tystnad)

Kort samtal 😁. Den här typen av samtal är standard på sfi. Jag tror inte att folk är ointresserade. Jag tror att folk är språkligt oförberedda. Så tipset är att träna sig på frågor. Hur kan du ställa enkla frågor om vanliga ämnen?

***

Jag tror inte folk är ointresserade. Men risken är stor att du verkar ointresserad. Om någon berättat något och responsen bara blir aha eller okej eller hmmm så blir känslan att det inte är intressant.

Å andra sidan är nog intresset viktigare än språklig korrekthet. Man kan säkert hitta många strategier för att visa intresse för vad den andra personen berättar utan att ha koll på allt det språkliga. Målet är kommunikation och relation. Språket är ett viktigt verktyg för det men det finns alternativa strategier medan du tränar dig och förbättrar ditt språk. Vilka?

Annons

2 kommentarer på “Följdfrågor och att visa intresse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s