Alla hjärtans dag

Sankt Valentins dag

Jag frågade en kollega om varför vi firar den här dagen. Han sade att det kommer från Sankt Valentin som levde på 300-talet i romarriket någonstans. Det var innan kristendomen blev officiell religion i romarriket.

Valentin vigde par. Äktenskapet är ett sakrament (en helig handling) inom katolicismen. Han straffades för det. Jag antar att han blev dödad. Därför blev han ett helgon. Han offrade sig för religionen.

Det sägs att man har valt den 14 februari eftersom fåglarna börjar sjunga då. Våren kommer. Fågelhannarna sjunger för att locka till sig en hona, alltså en symbol för äktenskapet.

Bäst att ni kollar fakta här. Texten baseras på vad min kollega berättade och mitt dåliga minne 😁

Annons

3 kommentarer på “Alla hjärtans dag

  1. Den 14 februari var ursprungligen Sankt Valentins helgondag. Under 1300-talet beskrev den engelske författaren Geoffrey Chaucer I en dikt att fåglar väljer sin partner på Sankt Valentins dag. Efteråt började helgondagen förknippas med kärlek.

    Igår lärde jag mig att alla hjärtans dag kallas för vändag i Finland. Min finlandssvensk kompis skickade mig ett sms som stod ”Glad vändag!”.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s