Mer om följdfrågor… Vad ska ni se då?

Att småprata om till exempel film…

Jag skrev ju om följdfrågor häromdagen och fick den här följdfrågan

screenshot_20200219-064540_wordpress4546069181722885317.jpg

Så:
– Vad ska du göra i helgen?
– Vi ska gå på bio?
– Vad ska ni se för nåt?
– (…………..) här beror fortsättningen på om du 1) inte känner till filmen eller 2) känner till filmen

Den senaste film jag såg var sista Star Wars-filmen så

1)
– Okej, den känner jag inte till. Vad är det för film?
– …. längre eller kortare förklaring om science fiction, rymdfilmer, nostalgi och för många uppföljare.

Om det verkar vara något intressant eller låter som något många känner till kan du lägga filmens namn på minnet och kolla upp det sen. Att inte känna till Star Wars i Sverige är till exempel lite konstigt i många sammanhang.

2)
– Okej. Kul. Jag har hört att den ska vara bra…. men skönt att det är sista filmen…. diskutera vilka skådespelare som är med…. spekulera om hur filmen slutar…. säga något om att man gillar eller inte gillar genren, filmerna etc

Det är så himla svårt att säga något generellt. Det beror på personen och filmen. Men generellt hjälper det att känna till referenser. Gör man inte det hjälper det att vara nyfiken och fråga. Det kan hjälpa att tänka lite som en journalist: vad är nu det här som den här person intresserar sig för.

***

Det är lätt att hamna i ”underläge” med nytt språk + åtminstone delvis ny kultur. En brasiliansk kompis hängde med mig till en metalspelning. Vi delar en massa referenser men det blev ändå uppenbart hur svårt det är när folk i ett specifikt sammanhang vrålar ur sig konstiga kulturella referenser (”gillar du Wolwes in the throneroom??!!”) i en sorlande folkmassa med hög musik i högtalarna. Att delta i genuina sociala sammanhang kan vara väldigt krävande.

Tankar/erfarenheter?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s