Följa upp

Fråga om samma sak nästa gång

Följa upp betyder att fråga en gång till, kontrollera något, få en uppdatering, utvärdera. Du kan pröva något nytt på ditt arbete. Efter en månad kollar du resultatet. Du följer upp förändringen.

Det här är också viktigt i vardgen. Någon berättar om en film. Nästa gång frågar du personen hur filmen var. Du följer upp. Det här är också mindre vanligt bland folk som är nya i språket. Du kan göra det för att prata mer. Jag har till exempel en elev aom berättar om sin föräldrakurs varje vecka. Jag vet vad det handlar om och hon använder nya ord.

Det kan vara enkla saker som att kolla om någon mår bättre efter sjukdom. Det kan vara att kolla om din lärare har rättat din text.

Använd de här situationerna för att lära dig nya ord och fraser. Modersmålstalare har 1000 små verktyg för sådan här social interaktion. Försök lära dig fraser du behöver i vanliga situationer.

Annons

2 kommentarer på “Följa upp

 1. jag gör det här och det funkar! men jag gör det också i stunden, tex jag pratar lite grann om något, sen försöker jag att hitta lite mer att prata om, på det samma ämnet. därför att jag vill inte bara säga en mening sen avsluta samtalet.

  kalle, varför säger svenskar

  tjugo tjugo, tjugy tjugy, tjugo hundra tjugo? varför finns det så många sätt att säga nummer?

  är de ifrån olika svenska dialekter?

  Gillad av 1 person

  1. Absolut. I stunden är viktigt. Jag har pratat och skrivit om det tidigare 🙂.

   Det är delvis dialektalt och delvis personligt. Jag gissar att folk uttalar viss ord olika på ditt modersmål om du tänker efter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s