Språkets sociala funktion

Hitta språk som underlättar samtal och kontakt

Att vara social på ett nytt språk kan vara svårt. Ord och uttryck har olika nyanser. Vårt sätt att uttrycka oss påverkar hur vi uppfattas. Det tar tid att få en känsla för och det är svårt att ”lära ut” också.

Vi kan titta på ett exempel. Hur säger man att man behöver prata om något?

  • Det är en sak jag behöver prata om.
  • Det är en grej jag har tänkt på.

Så kanske man kan börja. Funktionen är att förbereda den andra. Du skickar en signal att du vill prata om något som är viktigt. Om du börjar prata direkt kan det bli för rakt på sak. Ibland behöver du kolla när den andra har tid att prata:

  • Det är en sak jag behöver prata om. Har du tid den här veckan?

***

Det är något jag behöver prata om, låter ganska allvarligt. Om du vill använd ord som låter mindre allvarliga kan du till exempel säga:

  • Jag behöver stämma av en grej.
  • Det är en grej jag behöver bolla lite.

Det här är exempel. Nyanser i ordvalet ger olika känsla. Vi använder små fraser för att förbereda någon på det vi vill säga.

Det här är en del av språket vi kan undersöka tillsammans. Det är lättare för mig att få syn på om ni frågar och berättar om era erfarenheter av att kommunicera på svenska.

Jag pratar mer om det här temat i den här filmen:

Annons