Inspiration och idéer

Hur börjar man skriva?

Imorgon blir det livesändning om att skriva. En intressant fråga kom upp i en kommentar till min nya film: Hur hittar man något intressant att skriva om. Om du själv tycker att det är tråkigt att skriva texten, kommer texten att bli tråkig. Så här finns en utmaning. Hur hittar jag något som är intressant för andra att läsa som jag själv blir engagerad av. Jag vet inte om det är rätt sätt att ställa frågan. Men det pekar på att skrivande handlar om kommunikation. Min nyfikenhet och mitt engagemang ska förmedlas genom skrivandet till andra personer på ett sätt som de kan förstå och bli engagerade av.

Jag tror en del av problem är skolan. Man får olika uppgifter som inte engagerar. Det gäller att hitta ett sätta att göra uppgiften som gör en engagared. Det är en färdighet som många utvecklar under sin skolgång. Men om man ska lära sig skriva som ungdom eller vuxen och inte skrivit mycket tidigare. Det måste vara jättesvårt.

En fråga som engagerar mig är hur vi som är mer erfarna kan hjälpa dem som är mindre erfarna. Det känns som en kollektiv insats är möjlig här även utanför formell bildning. Fundera gärna på det. Bland mina följare finns både avancerade akademiker och folk med väldigt lite formell utbildning. Vi kanske kan hitta på nåt.

Annons

10 kommentarer på “Inspiration och idéer

 1. Hej!

  Gratulerar, du gör ett fantastiskt jobb! Idag lyssnade jag på dig på yt första gången. Jag undrar, om man kan fråga dig ang. vissa språkliga företeelser. Jag har länge funderat varför säger man ”plugga” i förhållande till universitetet, men inte när det gäller t ex Komvux samt enklare former av utbildning – då säger man ”studera”. Ordet ”plugga” klingar inte fonetiskt vackert i mina öron och därför skulle jag gärna vilja få svar på min fråga.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket 😊. Det går bra att fråga. Sen kan jag inte lova att jag alltid hinner svara. Du får testa 🙂. Ibland spelar jag in ett litet svar som flera kan lyssna.
   Plugga kan man använda om komvux och även gymnasiet. I grundskolan brukar man inte säga att man pluggar dock. Det är ett mer informellt ord för studera helt enkelt. Jag håller med om att det inte låter så vackert ljudmässigt men ofta kanske man vill få det att låta lite mer avslappnat. Du kan använda ”studera” konsekvent om du föredrar det 🙂. Ofta använder vi också plugga om att studera en viss sak eller till ett prov.
   – Jag måste plugga på matteprovet.
   – Jag pkuggar nationalekonomi.

   Gilla

   1. Tack så mycket för ditt svar! Jag blev imponerad att det kom så snabbt, eller rättare sagt, jag är imponerad att det kommit så snabbt!
    Och din förklaring var väldigt övertygande. Nu förstår jag, vad det gäller, nämligen att få det hela låta mer informellt och avslappnat. När jag tänker efter, inser jag att det lät ju så när detta ord blev uttalat i halvformella sammanhang. Man kunde få intryck då att de ville lätta på trycket och låta en interlokutör få känna sig mer avslappnad för att åstadkomma nån slags familjär stämning under exempelvis samtalet eller interview vilket också gav ett slags dynamiskt prägel åt situationen och förmodligen väckte förhoppning att hålla kvar intresse hos hörare/läsare.
    Efter att ha läst din förklaring, känner jag, att detta ord inte längre låter såå fult i mina öron:)))

    Tack än en gång till!

    Gillad av 1 person

   2. Precis så tänker jag också. Ibland vill man inte göra en stor grej av att man studerar. Ibland kan det också ge en känsla av att jobba hårt med ett ämne eller en uppgift. Det måste ju komma från verbet ”att plugga en flaska” eller liknande, att trycka in kunskapen. Tror jag i alla fall.

    Gilla

   3. Jag har en till fråga. Jag vore väldigt tacksam, om jag kunde få (ett) svar på hur jag kan ta itu med en fråga (frågan) (den frågan) som utgör det största problemet för mig. Det gäller användning av artiklar(na). Det finns naturligtvis vissa regler ang. detta och då brukar det inte vara något problem. Det är heller inget problem att veta genus på ett ord (ord) (ordet), för det kan man kolla upp, men i många fall är det svårt att avgöra, om artikel(n) borde sättas i början av ordet (ett ord) (ord), på slutet (slut) eller kanske inte alls. Som sagt, i de fall(en) när det finns regler(na), är det inte något större problem och rätt ofta vet man av sammanhang(et) eller känner man vad som passar bäst men inte alltid och för mig är det den största källan av osäkerhet när det gäller (det) svenska språket, särskilt när jag skriver (en) uppsats som ska betygsättas. För när det gäller exempelvis formuleringar(na), kan jag undvika sådana som jag är osäker på eller anpassa dem på så sätt att jag kan undvika att göra en del fel, men artiklar(na) kan inte trollas bort😊))
    De där parenteserna tog jag med för att tydligare åskådliggöra vad det är som min fråga gäller.

    Jag vore jätte, jätte mycket tacksam om jag får (ett) svar(et)!

    Gilla

   4. Hej, nu hinner jag återkoppla på detta 🙂
    Du menar alltså när man ska använda obestämd och bestämd form eller hur?

    Det finns ju ett gäng regler eller kanske snarare tumregler kring detta. Jag kan inte sammanfatta allt direkt ur huvudet men:
    En viktig princip är att ny information presenteras med obestämd form och när informationen är känd använder vi bestämd form.
    Vid allmänt känd information använder vi bestämd form direkt, t ex Statsmininstern ska hålla tal idag. Vädret blir soligt imorgon. Alla vet vad vi talar om.

    Vid vissa pronomen använder vi obestämd form. T ex många, några, inga…

    Vi kan diskutera fler mönster om du har några exempel du tycker är svåra

    Gilla

   5. O! Nu ser jag också ditt tillägg till förklaringen ang. pluggandet! ”Att plugga en flaska”. Härligt! Och ditt påpekande att användningen av ett och samma ord kan ge en gång mildrande effekt åt en företeelse och en annan gång åstadkomma dess förstärkning beroende på situation, sammanhang och effekt man vill uppnå. Visst, allt flätas samman, så som i det vanliga livet:))) Tack så mycket!

    Gilla

 2. Ett tips är att kopiera små texter varje dag, särskilt om du inte kan skriva mycket själv. Sedan försök förstå dem. Efter en tid får du en känsla av vad ”låter bra” på svenska. Då borde det hjälpa dig när du försöker skriva själv.

  Jag önskar att jag kunde skriva bättre men det är det för nu. Hoppas kommentarerna är tillräckligt bra för att du ska förstå, det är det viktigaste, eller hur?

  Tack för att du motiverar mig att skriva så mycket! 🙂

  Gilla

  1. Tack för din kommentar 🙂 Den hade hamnat i spam-filtret av någon anledning. Det var därför jag dröjde med att svara. Viktig poäng med att tänka på att det ska vara intressant när det gäller fakta, att den som läser det ska bli nyfiken och vilja läsa mer. Poesi är ju som du säger mer personligt till sin natur och följer sina egna vägar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s